Architectuur

Plusoffice ontwerpt kunstenpaviljoen in Lokeren

De bouw van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Lokeren is goed uit de startblokken gekomen. Midden in het groen van park ‘Ter Beuken’ en in verbinding met de bestaande ‘Villa Ter Beuken’ ontwierp Plusoffice een gebouw van 1400 m² als uitbreiding van de academie met o.a. een klaslokaal voor beeldhouwkunst, repetitieruimten en een theaterstudio.

In Lokeren vormen de bestaande ‘Villa Ter Beuken’ en het ‘Park Ter Beuken’ een niet alledaags decor voor de uitbreiding van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord. Met de uitbreiding wil men meer ruimte geven aan de leerlingen van de Academie. Bovendien voldoen de huidige prefabklaslokalen niet meer aan de eisen van energie en akoestiek van vandaag en verkeren ze niet meer in een goede bouwfysische toestand.

De villa, waar momenteel ook een deel van de academie in gevestigd is, maakt deel uit van een beschermd stadsgezicht. Uit de verschillende deelnemers van de Open Oproep koos Lokeren voor het ontwerp van Plusoffice. Zij kozen voor een totaal nieuwe, van het bestaande verschillende, uitbreiding, waarmee ze duidelijk de eigenheid van de villa wilden behouden. Hun ontwerp vertrekt van een ‘paviljoen’ typologie in het sterk bebost gebied achter de villa. Deze minimale structuur van vloer- en dakplaat op kolommen laat een optimaal contact met het bospark toe.

Er wordt gebruik gemaakt van materialen die het uitzicht van de villa niet of nauwelijks beïnvloeden. Bij de renovatiewerken worden het dak, het buitenschrijnwerk en de gevels aangepakt.

Lees verder op Architectura.be