Vastgoed

Plukkersdorp voor seizoensarbeiders organiseren in Brustem

Jaarlijks verblijven in Zuid-Limburg een 5.000 seizoensarbeiders tijdens de plukperiode. Dit geeft telkens weer problemen m.b.t. de huisvesting van deze arbeiders. Niet alleen is er een tekort, de Vlaamse Wooninspectie constateert ook steevast inbreuken op de woonkwaliteit. Vlaams Volksvertegenwoordiger Veerle Heeren vraagt het stadsbestuur om eindelijk werk te maken van dit weerkerend probleem door te voorzien in een plukkersdorp.

Heeren stelt 2 complementaire oplossingen voor:

Enerzijds vraagt zij het stadsbestuur haar verantwoordelijkheid op te nemen door met woonunits uitgeruste woonterreinen te voorzien. Faciliteiten zoals water en elektriciteit zijn slechts tijdelijk aanwezig zodat permanente bewoning vermeden wordt. In Brustem zijn hiervoor de nodige terreinen beschikbaar. Het is al te gemakkelijk de organisatie van deze dorpen volledig in de schoot van de sector te schuiven. De lokale overheid is perfect geplaatst om hierin initiatief te nemen. Zij kan de woonunits aan de sector verhuren zodat zij dit ook financieel kan dragen. “De fruitsector, die het nu al moeilijk heeft, kan deze investering zelf niet doen” vindt Heeren. De stad Sint-Truiden, als centrum van de fruitstreek, heeft hierin een duidelijke verantwoordelijkheid.

Anderzijds vraagt zij de Ministers van Wonen en Ruimtelijke Ordening een beleidskader te voorzien dat het mogelijk maakt arbeiders tijdelijk (max. 6 maanden) te huisvesten op terreinen bij de fruitboeren zelf. Uiteraard mits in acht nemen van de regels inzake woonkwaliteit. Zij stelde deze vraag reeds in juni 2006 aan Minister Keulen.

Een goede oplossing van het probleem vraagt een combinatie van beide maatregelen. Heeren vraagt het stadsbestuur kortelings initiatieven te nemen, in overleg met de sector. Begin mei zal Veerle Heeren ook deelnemen aan het debat dat De Groene Kring rond de seizoenshuisvesting organiseert.

Wat betreft de reglementering voor tijdelijke huisvesting bij de boeren diende Heeren pas nog een vraag voor de bevoegde Vlaamse Ministers in. Deze zullen na het paasreces in het Vlaams Parlement behandeld worden.