Tuin

Tuintips voor eind mei: zo overleef je de droogte en bereid je je voor op volgend jaar

Tuintips voor eind mei: zo overleef je de droogte en bereid je je voor op volgend jaar
Het voorjaar verloopt uitzonderlijk droog en dat stelt veel tuinliefhebbers voor een uitdaging. Door het uitblijven van regen en de felle zon komen gras, planten en bloemen onder druk te staan. Wie zijn tuin gezond wil houden, moet nu slim ingrijpen. Eind mei is bovendien het perfecte moment om niet alleen huidige problemen aan te pakken, maar ook om vooruit te kijken. Met de juiste tuintips en slimme keuzes kun je jouw tuin beschermen tegen de droogte én voorbereiden op een bloeiend volgend seizoen.

Voorbereiden op volgend jaar begint nu

Echte tuinliefhebbers richten hun blik alvast op het volgende seizoen. Tweejarige planten zoals stokrozen, vingerhoedskruid, toorts en judaspenning kunnen nu worden gezaaid. Dat kan in potjes of meteen in volle grond, afhankelijk van je voorkeur en de beschikbare ruimte. Door nu al te starten, geniet je volgend jaar van een rijk bloeiende tuin. Ook voor het terras is er keuze te over: cyclamen, kalanchoë, calla en betulia zijn kamerplanten die zich perfect lenen voor buitengebruik tijdens de zomermaanden.

Hittebestendige bloemen die het wél goed doen

Hoewel veel planten het moeilijk hebben op zonnige plekken met weinig water, zijn er toch eenjarige soorten die goed tegen de droogte kunnen. Twee van deze sterke bloeiers houden stand in moeilijke omstandigheden en zorgen toch voor kleur in de tuin, zelfs bij aanhoudende droogte.

Mieren: klein maar schadelijk

Mieren zijn harde werkers en leven in goed georganiseerde kolonies, maar in de tuin kunnen ze voor flinke overlast zorgen. Door hun graafwerk worden graswortels blootgelegd, wat het gazon ernstig kan aantasten. Wie zijn grasmat wil beschermen, doet er goed aan om tijdig in te grijpen en overlast van mieren te beperken voor ze schade aanrichten.

Mieren: klein maar schadelijk