Bedrijfsnieuws

Plaatsing op zwarte lijst is ondergang van Antillen NV

Het personeel van aannemersbedrijf De Antillen NV op Curaçao vreest voor de ondergang van het bedrijf, nu het kabinet-Ys de onderneming op een zwarte lijst heeft geplaatst. Hierdoor krijgt de aannemer geen opdrachten meer van de overheid.

Reden voor de plaatsing op de zwarte lijst is dat De Antillen NV is veroordeeld in de megafraudezaak rond FOL-leider Anthony Godett. Het bedrijf kreeg een geldboete voor het vervalsen van de bedrijfsadministratie en het betalen van steekpenningen.

Genadeklap
Het aannemersbedrijf is een dochteronderneming van het Nederlandse KWS, een werkmaatschappij van Koninklijke Volker Wessels Stevin. Volgens het personeel moet Ys beseffen dat plaatsing op de zwarte lijst de genadeklap zal zijn voor het bedrijf met 35 werknemers op Curaçao. Tachtig tot negentig procent van de infrastructurele opdrachten komt van de overheid.

Open brief
In een open brief aan de premier hebben verontruste medewerkers er aandacht voor gevraagd dat zij de afgelopen twee jaar zwaar onder de gebeurtenissen hebben geleden. “Er is hard gewerkt aan de wederopbouw van het bedrijf en aan het herstel van de goede naam. Door De Antillen NV nu op een zwarte lijst te plaatsen, worden bovendien niet de schuldigen aan de corruptie gestraft. Die zijn allang ontslagen en het bedrijf is gereorganiseerd.” Volgens het personeel kan beter eens kritisch worden gekeken naar aanscherping van de regelgeving bij aanbestedingsprocedures.

Behoedzamer
De Antilliaanse Aannemers Vereniging (AAV) is het hier helemaal mee eens. Ze adviseert de premier wat behoedzamer te zijn, als hij een bedrijf op de zwarte lijst plaatst. “Het lijkt niet correct om alle werknemers van een bedrijf de dupe te laten worden van een of meer bestuurders, vooral als die al door de rechter zijn veroordeeld. De Antillen NV zou eerst de kans moeten krijgen aan te tonen welke maatregelen het heeft genomen om het beleid te wijzigen”, aldus de AAV.

Zij dringt erop aan dat de overheid de problematiek breder benadert en zich inzet voor gebalanceerde en transparante aanbestedingen. Dat is nodig voor een betere bestrijding van corruptie en illegaliteit in de bouwsector, aldus de AAV.
Build for Life