Duurzaam Bouwen

Pilot Cradle to Cradle-woning gestart

In het Zuid-Hollandse Bergschenhoek wordt een woning naar de uitgangspunten van Cradle to Cradle gebouwd. De materiaalkeuze en energiehuishouding zijn afgestemd op een aan de TU Eindhoven ontwikkelde tool. XXarchitecten en Arconiko hebben het ontwerp voor de woning gemaakt.

De bureaus spreken van de eerste Cradle to Cradle-woning van Nederland, omdat er niet eerder zo’n woning is gebouwd in ons land. Het gaat echter om een officieuze titel, want de woning is niet volgens de methode van William McDonough en Michael Braungart gecertificeerd.

“Een officiële C2C-certificering krijg je voor een gebouw nooit volledig rond”, verklaart Jouke Post van XXarchitecten. “We hebben met het C2Clabxx een marktrijpe tool ontwikkeld om woningen volgens het principe van Cradle to Cradle te ontwerpen. Daaraan is ook dit huis getoetst.”

Volgens de kringloopgedachte van C2C zijn herbruikbare materialen als keramiek voor de leidingen en styrofoam voor de isolatie gebruikt. Wat betreft de energiehuishouding speelt de relatie met de omgeving een belangrijke rol. Natuurlijke voorzieningen als de zon en wind dragen bij aan respectievelijk elektriciteit en ventilatie.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant