Architectuur

Peterschapsprojecten startende architecten een succes

De Vlaamse beroepsfederaties van architecten en de Vlaamse Overheid sloegen in 2005 de handen in elkaar om via peterschapsprojecten de startende architect te ondersteunen. Op de twee projecten werden meer dan 150 architecten verwelkomd die in maandelijkse sessies ervaringen konden delen met peters-architecten. Deze week werden de beide projecten met tevredenheid afgerond. Uit de getuigenissen van de deelnemers kon besloten worden dat een dergelijk project een essentieel traject is om vlot van start te kunnen gaan: geen belerende vingertjes maar tips uit de praktijk.

Het is als jonge architect niet eenvoudig om je eigen praktijk op te starten. Je wordt als starter geconfronteerd met een hoop administratie en probleemsituaties waar je niet altijd onmiddellijk een sluitend antwoord op kent. Een begeleidende hand van een ervaren architect, is in deze fase van de beroepsloopbaan meer dan welkom. De recent georganiseerde peterschapsprojecten a+A en a+A² stellen zich tot doel, startende architecten te begeleiden bij de opstart van hun eigen onderneming.

Op maandelijkse basis werden bijeenkomsten georganiseerd met telkens een centraal thema. De thema’s sluiten steeds nauw aan met de praktijk van de architect: efficiënt werfoverleg, het ereloon, leidinggeven op de werf, boekhoudkundige tips, mogelijke samenwerkingsvormen, omgaan met lastige klanten of juridische valkuilen…

Cruciaal in het opzet is de aanwezigheid van de peters tijdens deze avonden. Peters zijn ervaren architecten die de klappen van de zweep kennen, en hun ervaringen en tips graag met de deelnemers delen.

Uit de evaluaties van de deelnemers kon worden opgetekend dat het project bijzonder waardevol is. Men omschrijft de peterschapsprojecten als een uniek netwerk, waar een pak ervaringen en informatie op een informele wijze worden uitgewisseld. Unaniem raden zij alle startende architecten aan in te tekenen op toekomende peterschapsprojecten.

De organiserende partijen hebben dan ook opnieuw de vraag gericht aan de Vlaamse Overheid om volgend jaar een nieuwe lichting starters te mogen begeleiden.