Algemeen

Personeel MediaMarkt steelt voor half miljoen euro

De Mediamarkt in Rijswijk is in ruim een jaar tijd voor bijna een half miljoen euro aan artikelen kwijtgeraakt door diefstal van medewerkers. Dit bleek gisteren tijdens een rechtszitting tegen twee voormalige werknemers van het filiaal van de elektronicaketen in winkelcentrum In de Boogaard.

Overigens is niet dit hele verlies toe te schrijven aan Jaouad B. en Zeno K., die gisteren terechtstonden voor de Haagse rechtbank. Zij hebben in ieder geval met hun voormalige werkgever een regeling getroffen om samen voor 75.000 euro aan gestolen waar terug te betalen.

Zeker een keer per week vulden de twee, werkzaam op de servicebalie van de Mediamarkt in Rijswijk, een doos met de nieuwste elektronica. Daarop werd dan een sticker geplakt dat er gerepareerde spullen in zaten. Vervolgens werd een kennis gebeld, die 'zijn gerepareerde apparaat' kwam ophalen en er ongehinderd de winkel mee uitliep.

"Het personeel moet bij binnenkomst en vertrek altijd door poortjes", legde B. deze werkwijze uit.

's Avonds spraken hij en K. weer af met hun kennissen op een parkeerplaats om de waar weer terug te nemen.

"Ik hield veel zelf of verkocht het aan familie. Ook gaf ik dingen weg", verklaarde B. gisteren. De rechter geloofde van dat laatste niet veel: "Dat zou wel heel sinterklaasachtig zijn geweest."

Camera's

Zo drukten de 25-jarige Hagenaar Jaouad B. en zijn 30-jarige collega Zeno K. voor tienduizenden euro's achterover aan navigatiesystemen, laptops, camera's, fototoestellen en lcd-schermen.

De mannen vielen al op tijdens een groot onderzoek onder de naam Flebo naar een hausse aan woninginbraken in de regio Haaglanden. Hierbij werden telefoons van verdachten getapt. Een van de inbrekers belde opvallend vaak met B. en besprak dan uitvoerig welke spullen hij van de Mediamarkt wilde hebben.

De elektronicaketen huurde nadat de gigantische voorraadverschillen waren opgemerkt, een privébedrijfsdetective in. Die hing camera's op in de gang waar B. en K. werkten. Toen ze zelf met deze beelden werden geconfronteerd, konden ze niets anders doen dan bekennen.

Het openbaar ministerie denkt dat de Hagenaars wekelijks hebben toegeslagen van zeker december 2005 tot 28 februari dit jaar, de dag waarop ze op staande voet werden ontslagen. De officier verbaasde zich er gisteren over dat de twee ruim een jaar hun gang hebben kunnen gaan.

Vanwege de lange periode waarin het vertrouwen van de werkgever ernstig is geschaad, vond hij een taakstraf van 180 uur voor beiden gepast.

Uitspraak: 3 december.
Build for Life