Verbouwen

Pendennis Castle in Brasschaat krijgt terug een bestemming

De deputatie van de provincie Antwerpen heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Pendennis Castle’ goedgekeurd. Het domein is gelegen op de hoek van de Augustijnslei en de Aerdenlei. Door de opmaak van het RUP kan de gemeente Brasschaat van start gaan met de renovatie van het kasteel en de bouw van twee bijkomende bouwvolumes.

Kasteel Pendennis Castle

Het kasteel heeft door de jaren heen al verschillende bestemmingen gehad. Het werd voor de tweede wereldoorlog gebouwd door een Brit. In de jaren zestig werd het een opvangtehuis voor schipperskinderen en later werd het een pension voor bejaarden. Daarna werd het een hotel en in 2000 werd het gebruikt voor de opvang van Russische en Tsjetsjeense gezinnen die geen plaats vonden in de asielcentra. Sinds enkele jaren staat het gebouw leeg en is het in slechte staat.

'Het kasteel is een historisch ankerpunt in de omgeving. Er werd dan ook geopteerd om het te renoveren en de later toegevoegde gebouwen af te breken', aldus gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Koen Helsen (open vld). 'Ook de achterliggende conciërgewoning met garagegebouw zal gesloopt worden'.

Waardevolle bomen

De invulling van de parktuin werd zo uitgetekend dat de vele waardevolle bomen die er staan, kunnen behouden blijven. De twee bijkomende gebouwen zullen als het ware ‘zwemmen’ in een groene omgeving. De hagen en heesters langsheen de Aerdenlei zullen wel gerooid worden. Hierdoor wordt ook vanop de Aerdenlei de mooie parktuin terug zichtbaar.

De bouwhoogte van de nieuwe volumes zal niet meer dan drie en een halve bouwlaag zijn, hierdoor wordt de kroonhoogte van het kasteel niet overschreden en blijven de bomen boven de gebouwen uittornen.

‘Met de opmaak van dit ruimtelijk uitvoeringsplan krijgt het karaktervolle kasteel Pendennis Castle terug een invulling en worden op de hoek van de Augustijnslei en de Aerdenlei bijkomende woongelegenheden gecreëerd die gelegen zijn in een mooie groene omgeving’, besluit Koen Helsen.