Algemeen

Passiefhuis Belgisch voor duurzaam bouwen

De Nederlanders kennen “duurzaam bouwen”. De Belgen noemen het passief wonen, in navolging van het Duitse “Passiv Haus-concept”. Cenergie organiseert samen met Energie Duurzaam een passiefhuis-happening ter promotie van het nog op te richten passiefhuisplatform.
Passieve woningen zijn gebouwen die een comfortabel binnenklimaat hebben zowel in de winter als in de zomer zonder een conventioneel verwarming– en koelingsysteem. Om dit mogelijk te maken, is het van essentieel belang dat het jaarlijks energieverbruik voor verwarming niet meer bedraagt dan 15 kWh per vierkante meter. Aan de minimale verwarmingsbehoefte kan voldaan worden door de verse lucht in het ventilatiesysteem te verwarmen. Een ventilatiesysteem is tenslotte in ieder geval noodzakelijk. De passieve verwarmingsinput wordt extern geleverd door (stralings-)warmte van de zon op te vangen via de ramen en intern voorzien door de opwarming in het huis via huishoudelijke toestellen en de bewoners zelf. Deze passieve verwarmingsinput volstaat voor het creëren van een comfortabel binnenhuisklimaat door het hele jaar heen. Een recent voorbeeld van de toepassing van het concept is het nieuwe gebouw van SD WORX in Kortrijk. Dit kantoor is voorzien van technologische toepassingen op het vlak van duurzaam bouwen en met aandacht voor het comfort van de medewerkers. De bruto oppervlakte bedraagt 1900 vierkante meter, 70 personen maken gebruik van het gebouw en de bouwkosten (zonder tuinaanleg en HS-cabine voor transformatoren) bedroegen 3 miljoen euro. Het gebouw beschikt over een zuidelijke bufferzône met aanzuigtorens, is volgens Cenergie “de grootste passieve zonnecollector van het land” (België) en geheel computer gestuurd, “de grootste passieve koelmachine van het land”, heeft roosters voor verdringingsventilatie, stralingspanelen, nachtventilatie, Hoge Frequentie (HF)-verlichting, akoestisch geperforeerde wandkasten en een grond- lucht/warmtewisselaar Cenergie neemt in samenwerking met Energie Duurzaam het initiatief om een Vlaams kennisplatform rond het thema “passiefhuizen” uit te bouwen. De huidige marktontwikkelingen en contacten maken dat zij een positief beeld hebben over de doorbraak van het Duitse 'Passivhaus'-concept in Vlaanderen en over een organisatie die technische ondersteuning biedt rond deze thematiek.

Het passiefhuisplatform heeft onder meer tot doel om:

rond het thema passiefhuizen onafhankelijk technologisch advies en innovatiebegeleiding te bieden aan Vlaamse Kabinetten van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie (KMO's) uit de bouwsector die zich in hun dagelijkse praktijk kunnen terugvinden in de promotie van dit bouwconcept

synergiën tussen enerzijds bedrijven onderling en tussen anderzijds bedrijven en kennisinstellingen, te ondersteunen en te optimaliseren.

De noodzaak van een Vlaams kennisplatform passiefhuizen wordt in het huidige samenwerkingsverband beklemtoond door zo'n 20 participerende bedrijven.

Op 29 oktober organiseert Cenergie in samenwerking met Energie Duurzaam een zogeheten passiefhuis-happening ter promotie van het op te richten platform. Het symposium, gelardeerd met lezingen en workshops, wordt gehouden in Kamp C Westerlo.
Build for Life