Duurzaam Bouwen

PEFC wint duurzame Media Award

Dinsdagavond werden in Tour & Taxis in Brussel voor de zevende keer de Belgische Energie‐ en Milieuprijzen uitgereikt. De prijzen, onderverdeeld in 12 categorieën, zetten organisaties of individuen in de bloemetjes die op een uitzonderlijke manier hebben bijgedragen aan het uitwerken van een duurzame toekomst op lokaal, regionaal en nationaal niveau. PEFC Belgium, het label voor duurzaam bosbeheer, kon de Media Award in de wacht slepen voor haar originele televisie‐spot.

Heel wat volk gisteren op de uitreiking van de EEAwards (Belgische Energie‐ en Milieuprijzen) in Tour & Taxis in Brussel. De prijsuitreikingsceremonie werd ook bijgewoond door heel wat prominenten, waaronder Waals Minister Henry, onder meer bevoegd voor Leefmilieu, afgevaardigden van de ministers Huytebroeck en Nollet, maar ook Alain Hubert van de International Polar Foundation.

Voor deze zevende editie werden 12 prijzen uitgereikt. “Deze wedstrijd heeft als doel de verwezenlijkingen van burgers, ondernemingen, gemeente en instellingen op het vlak van milieu en energie voor te stellen, positieve en reproduceerbare initiatieven te stimuleren en succesverhalen bekenheid te geven”, zo luiddehet bij de organisatie.

In de categorie Media Award werden na de preselectie twee projecten weerhouden: Een campagne van het communicatieagentschap Univert en de televisiespot van PEFC Belgium vzw. Het was die laatste die met de award aan de haal ging. De jury lauwerde de televisiespot van PEFC “voor zijn innovatieve enverantwoordelijke communicatie’.

“Het is voor ons een hele eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen. Het is een erkenning van het sensibiliserende werk dat onze organisatie levert en een uitgesproken steun aan duurzaam bosbeheer”, vertelt Vanessa Biebel, Algemeen Secretaris van PEFC Belgium.

De prijs werd uitgereikt door Vincent Limbioul, marketingdirecteur van Télépro, die in primeur ook aankondigde dat het tijdschrift binnenkort op PEFC‐papier gedrukt zal worden. Hij mocht hiervoor op zijnbeurt felicitaties in ontvangst nemen van Vanessa Biebel.

Media Award voor televisiespot
De vzw PEFC Belgium, het nationale secretariaat van het internationale label voor duurzaam bosbeheer PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes), richtte haar pijlen in 2011 op het grote publiek om de consument te sensibiliseren voor duurzaam bosbeheer en vooral voor een duurzaam aankoopgedrag, waarbij het PEFC‐label een belangrijke rol speelt. In juli vorig jaar verspreidde de organisatie een televisiespot op Nederlandstalige en Franstalige zenders (Eén, La Une, La Deux en RTL‐Tvi) als ‘Boodschap van Algemeen Nut’. De spot, met als doel het grote publiek te sensibiliseren rond duurzaam bosbeheer, werd visueel zeer sterk opgebouwd.

Beschrijving van de spot
De spot duurt 25 seconden en werd gerealiseerd zonder acteurs. 147 bomen, manueel geknipt uit papier, waren nodig voor de verschillende maquettes. De kleuren die gebruikt werden, zijn wit en groen, tevens de kleuren van het PEFC‐logo.De spot werd gerealiseerd met de Stop Motion techniek, een techniek die een manquette filmt en hierbij opnames per frame maakt. Het geheel resulteert in vlotte, bewegende beelden. Naast het beeldmateriaal, speelt de muziek ook een belangrijke rol. Het is een vrolijk deuntje dat de mensen een goed gevoel geeft.

Een mooi gebaar voor het bos
In deze spot werd niet de precisie van het uitleggen van het begrip ‘duurzaam bosbeheer’ nagestreefd, maar wel de essentie naar voor gebracht aan de hand van beelden en een krachtige slogan. De slogan ‘PEFC, een mooi gebaar voor het bos’ omvat reeds de hele gedachte rond het doel van duurzaam bosbeheer, namelijk het voortbestaan van de bossen. Alle consumenten kunnen op een gemakkelijke manier een bijdrage leveren tot het leefmilieu, en meer concreet de toekomst van onze bossen, namelijk door te letten op het PEFC‐label bij de aankoop van producten. Het PEFC‐label kan aangebracht worden op alle producten in hout of afgeleiden van hout, zoals papier.