Algemeen

Overheid stelt betalingen werken uit tot volgend jaar

Tegen het jaareinde stromen elk jaar bij de Bouwunie steeds meer klachten binnen van aannemers die van de overheid waarvoor ze gewerkt hebben, te horen krijgen dat het geld op is. Elk jaar maken de verschillende overheden een budget op voor openbare werken. En elk jaar raakt dit budget voortijdig opgesoupeerd zodat er geen geld meer is om de aannemers te betalen. Dat is dit jaar zeker niet anders. Heel wat aannemers krijgen nu van hun publieke opdrachtgever te horen: “we moeten daarvoor middelen gaan zoeken op de begroting van 2005”. Hoewel de werken voorzien waren én ook uitgevoerd zijn in 2004. De aannemers zullen met andere woorden nog een paar maanden moeten wachten op hun geld. Gevolg: ze komen zelf in betalingsmoeilijkheden en kunnen hun eigen leveranciers, onderaannemers, personeel en belastingen niet op tijd betalen. De Bouwunie eist dat alle overheden de afgesproken betalingstermijnen respecteren en bij het aanbesteden van werken meteen het daarvoor te betalen bedrag opzij zetten.

Het toenemend aantal slechte betalers (zowel privé als publiek) is een groot probleem voor de bouwsector. Dit bleek onlangs nog uit de bouwbarometerenquête die de Bouwunie begin september afnam bij een representatief staal van 301 Vlaamse bouwbedrijven. 23% van deze bedrijven spreken van een duidelijke toename van het aantal achterstallige betalingen. Vooral de overheden betalen minder snel dan in het begin van het jaar, zo blijkt nog. Heel wat budgetten zijn in de helft van het jaar al zo goed als opgesoupeerd waardoor de overheden de aannemers op hun geld laten wachten. Soms ettelijke maanden. Want het nodige geld moet komen via de begroting van 2005. Dit kan uiteraard niet door de beugel. Dergelijke handelswijze brengt een hele waterval van betalingsuitstellen en/of –moeilijkheden met zich mee. De overheid betaalt haar aannemer niet. De aannemer kan bijgevolg zijn eigen leveranciers, onderaannemers, personeel en belastingen niet op tijd betalen ...
De Bouwunie dringt er bij de overheden op aan om de afgesproken betalingstermijnen te respecteren en bij het aanbesteden van werken meteen het daarvoor te betalen bedrag te reserveren (lees: blokkeren). Daarbij is het van belang dat ze een juiste inschatting van de totale kostprijs maken zodat ze achteraf niet verrast worden door prijsherzieningen en meerwerken. Dit moet de overheid toelaten de aannemer op tijd en correct te betalen.
Build for Life