Vastgoed

Overheid richt vastgoedfiliaal Fedimmo op

De Belgische overheid kondigt de oprichting aan van het vastgoedfiliaal Fedimmo, dat moet dienen om de privatisering van 62 overheidsgebouwen voor het einde van dit jaar rond te krijgen. Dat blijkt uit een financiële mededeling in de kranten De Tijd en L'Echo. De overheid verkoopt meer bepaald via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) 90 procent van de aandelen van Fedimmo via een openbare aanbesteding. De portefeuille van Fedimmo bestaat uit 62 gebouwen, waarvan de totale waarde is geschat op 574,64 miljoen euro. De gebouwen, die vooral voor kantoorgebruik bestemd zijn en grotendeels door de Staat bezet zijn, zouden jaarlijks grosso modo 40 miljoen euro aan huurinkomsten moeten opleveren.

De biedingen moeten aan de FPIM worden overgemaakt op 22 december tussen 9.00 en 11.00 uur. De betaling moet ten laatste gebeuren op 29 december.

De creatie van Fedimmo is het gevolg van de tot nu toe mislukte gedeeltelijke privatisering van het beheer van de overheidsgebouwen. Die verkoop was gepland via de oprichting van een vastgoedbevak die later naar de beurs zou trekken. De vastgoedgroep Cofinimmo werd gekozen als partner, maar concurrenten Befimmo en AXA gooiden roet in het eten door klacht in te dienen bij de Raad van State.

Dat creëerde een begrotingsprobleem voor de federale regering. De operatie moest namelijk 600 miljoen euro opbrengen. Het evenwicht op de begroting dreigde dus een tekort te worden. Maar de minister van Financiën, Didier Reynders (MR), zocht een oplossing om de verkoop dit jaar alsnog te realiseren.

De krant De Tijd berichtte vorige zaterdag dat de FPIM een vastgoedfiliaal zou oprichten waar de gebouwen in ondergebracht worden. Voor de veiling zullen wellicht vastgoedgroepen of banken met een vastgoedpoot zich kandidaat stellen. Tien procent van Fedimmo blijft in handen van de FPIM.