Algemeen

Overheid mag IBO-systeem niet wijzigen

De arbeidscijfers die de VDAB vandaag heeft bekendgemaakt, geven aan dat zij vooral voor bouwarbeidersjobs geen kandidaten met het gewenste competentieniveau kan vinden. Vorig jaar hebben de Vlaamse bouwbedrijven dan maar zelf ongeveer 1.900 werklozen tot bouwarbeider opgeleid via een IBO (individuele beroepsopleiding in de onderneming). Momenteel zijn IBO’s voor de instroom van nieuwe bouwarbeiders zelfs belangrijker dan de opleidingscentra van VDAB, onderwijs en middenstand. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) mag de Vlaamse overheid het IBO-systeem niet wijzigen. Ze moet er integendeel nog meer dan voorheen promotie voor voeren.

In haar recente studie over de Vlaamse arbeidsmarkt stelt de VDAB dat vooral voor bouwarbeiders, zoals metselaars en schrijnwerkers, een groot aandeel van de vacatures niet onmiddellijk ingevuld geraakt bij gebrek aan geschikte kandidaten. Aannemers gaan dan zelf laaggeschoolde werklozen opleiden tot ze uiteindelijk over de nodige competenties beschikken.

De IBO vormt daartoe het meest geschikte en ook meest gebruikte instrument. Tijdens de IBO behoudt de werkloze zijn werkloosheidsvergoeding. Het bedrijf hoeft daarbovenop enkel een productiviteitspremie te betalen. Van de circa 15.000 IBO’s die de VDAB vorig jaar heeft toegestaan, hadden er 1.900 betrekking op bouwarbeiders. De bouwsector is een van de belangrijkste gebruikers van IBO’s. Bovendien leiden IBO’s in de bouwsector in heel wat gevallen tot een duurzame tewerkstelling.

Zopas heeft het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid (FVB) onderzocht hoeveel cursisten die in 2003-2004 hun opleiding hebben beëindigd, 18 maanden nadien nog in de bouwsector actief zijn geweest. Uit dit onderzoek is gebleken dat het IBO-systeem na 18 maanden tot 662 duurzame jobs heeft geleid. Ongeveer 24% van de nieuwe duurzame instroom in de bouwsector is dus dankzij het IBO-systeem tot stand gekomen. Ter vergelijking: het voltijds secundair bouwonderwijs heeft tijdens dezelfde periode slechts 549 duurzame jobs in de bouwsector opgeleverd terwijl de basisopleidingen voor werklozen van de VDAB en ‘derden’ 646 duurzame jobs in de bouwsector hebben voorgebracht.

Zowat 55% van de werklozen die de bouwbedrijven via een IBO op de bouwplaatsen en in de bouwateliers zelf opleiden, beschikken hoogstens over een getuigschrift van de tweede graad. De meerderheid van de IBO’s voor de bouwsector betreft laaggeschoolden die hun secundaire studies niet met succes hebben kunnen afwerken. Voor deze moeilijke doelgroep is het belangrijk dat de VDAB langere IBO-overeenkomsten van zes maand en meer blijft toestaan.

Doorstroming naar de bouwsector

Bron: FVB

Marc Dillen, Directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw
Build for Life