Vastgoed

Overgangsregeling voor woonbonus moet zekerheid bieden

Door de massale toestroom van mensen die nog van de huidige „voordelige” woonbonus gebruik willen maken, wordt gevreesd dat niet alle aktes nog dit jaar verleden kunnen worden. Die deadline is nochtans belangrijk, omdat het fiscaal voordeel van de woonbonus vanaf volgend jaar een stuk minder interessant wordt. Dat schrijft o.m. De Tijd dit weekend. De Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen) blijft daarom het belang van een overgangsmaatregel benadrukken bij de de Vlaamse regering. Een beleid dat deze maatregel alsnog invoert, kan duizenden late kopers in deze korte tussenperiode de zekerheid geven dat ze nog onder het huidige systeem van de woonbonus vallen.

De Confederatie van Immoberoepen maakte een tijd geleden geleden een prioriteitennota over aan zo goed als alle Vlaamse ministers. Daarin werd onder meer het voorstel voor een overgangsregeling voor de woonbonus bepleit. Wie vandaag nog van de huidige “voordelige” woonbonus wil genieten, moet er nl. voor zorgen dat de authentieke aankoopakte en hypotheekakte ten laatste op 31 december verleden zijn. En dat wordt krap, zo moeten vastgoedmakelaar sinds kort aan kopers duidelijk maken. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat vastgoedmakelaars en notarissen in deze sterk afhankelijk zijn van de administratieve complexiteit.

In het belang van de koper blijft de Confederatie van Immoberoepen drukken op het belang van een beperkte en zeer tijdelijke overgangsregeling. Via deze regeling kan de Vlaamse overheid ervoor zorgen dat kopers de garantie krijgen dat ze onder het “huidige” systeem vallen, zodra ze dit jaar nog de verkoopovereenkomst voor hun toekomstige woning getekend hebben en over een akkoord van de bank beschikken. De sector ontving reeds heel wat positieve signalen vanuit de meerderheid over dit voorstel.

Ook interessant