Vastgoed

Oude agrarische bedrijven zijn onverkoopbaar

Waar moderne grote landbouwbedrijven nog tegen stabiele prijzen te verkopen zijn, daar is het omgekeerde het geval met oudere, kleine intensieve bedrijven. De waarde van dit agrarisch onroerend goed daalde zelfs met 40%.

Vooral varkens- en pluimveebedrijven, met oude, kleine schuren die niet voldoen aan de komende nieuwe productie-eisen en waar uitbreiding moeilijk is (doordat het tegen een dorp of natuurgebied aan ligt), zijn onverkoopbaar. Dat terwijl het aanbod groot is en alleen maar toeneemt. Of de daling verder doorzet is de vraag; momenteel beweegt de markt zich richting het niveau van de waarde van de ondergrond, inclusief de mogelijkheid voor bouw van een nieuwe woning. Ondanks die waardedaling blijft grond een geliefd investeringsobject voor boeren. Zo verwachten de drie grootste banken in Nederland, RaboBank, ING en ABN Amro, dat vooral goede landbouwgrond in waarde zal stijgen.

Voor banken geldt echter maar één regel: of er krediet wordt verleend voor grondaankoop hangt geheel af van de rentabiliteit van een landbouwbedrijf. De gemiddelde prijs voor een hectare landbouwgrond ligt nu grofweg tussen de 45.000 en de 50.000 euro.

Gebaseerd op: Boerderij