Architectuur

Orde van Architecten lanceert permanente vorming

Orde van Architecten lanceert permanente vorming
De Orde van Architecten wil werk maken van de lang aangekondigde permanente vorming. Architecten kunnen daarom nu al, in een testfase, punten verzamelen voor het volgen van reeds erkende opleidingen. In een tweede fase zou de permanente vorming verplicht gemaakt worden. Over de precieze modaliteiten daarvan moeten echter nog heel wat onduidelijkheden uitgeklaard worden. De twee grootste Vlaamse architectenorganisaties, NAV en BVA, vraagt daarom dringend om een overleg met de Orde.

In februari van dit jaar kondigde de Orde van Architecten op Batibouw aan dat ze de permanente vorming zou lanceren. Vorige week informeerde het de op de tabel ingeschreven architecten via mail over de modaliteiten ervan. Daarop ontvingen de beroepsverenigingen heel wat vragen van hun leden naar de stand van zaken in dit dossier.
In een eerste testfase is de permanente vorming nog niet verplicht. Voor gevolgde, erkende opleidingen kunnen architecten wel reeds punten laten registreren. Wanneer het systeem dan verplicht wordt, zullen architecten deze punten kunnen overdragen.
Ondertussen hebben een dertiental organisatoren hun opleidingen laten erkennen door de accreditatiecommissie binnen de Orde.

Overleg nodig vooraleer vorming bij wet verplicht kan worden

Gezien de constante en snelle evolutie van het beroep is het voor architecten een must geworden om bij te blijven op het vlak van technische evoluties, wettelijke regelingen en innovatieve materialen. BVA en NAV erkennen reeds lange tijd het belang daarvan. Beide organisaties kunnen op het vlak van navorming dan ook mooie geloofsbrieven voorleggen, en kregen van de Orde de vraag om hun opleidingen te laten erkennen.

Maar voor de permanente vorming verplicht kan worden, moet ze bij wet worden bekrachtigd, en dus het volledige wetgevende parcours doorlopen. Enkel een voorstel dat over voldoende draagvlak beschikt bij het werkveld, en dus voorafgaandelijk is afgetoetst met de verschillende beroepsverenigingen, heeft op dat vlak voldoende slaagkansen.

Beroepsverenigingen dringen aan op transparant en uniform systeem

NAV en BVA dringen daarom in de eerste plaats aan op een gezamenlijk overleg met de beroepsverenigingen en de Orde van Architecten Vlaamse Raad. Er moeten immers nog een aantal zaken worden uitgeklaard. Zo is er nog geen overeenstemming tussen de twee taalvleugels over het aantal punten dat jaarlijks verplicht zou worden. Ook dringen de beroepsorganisaties aan op uniforme en transparante criteria voor het toekennen van punten aan en het evalueren van opleidingen. Bovendien zijn er nog geen aangepaste deontologische regels met betrekking tot het volgen van een permanente vorming. NAV heeft zich daarom nog niet geregistreerd als opleidingsverstrekker, maar is wel van plan dit te doen van zodra er meer duidelijkheid komt over bovenstaande punten.

Ook interessant