Algemeen

Opwaardering ringgracht in domein Roosendael

In domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver werden deze week de werken aan de ringgracht opgestart. De beheerwerken kaderen in het landschapsbeheerplan dat in 2009 werd opgesteld. De uitvoering wordt mede gefinancierd door de gemeente Sint-Katelijne-Waver, het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Domein Roosendael

Domein Roosendael is een historische Cisterciënzenabdijsite, aan het begin van de 13de eeuw opgericht langs de Grote Nete in Sint-Katelijne-Waver. Tegen het einde van de 18e eeuw was de abdij uitgegroeid tot een indrukwekkend complex van gebouwen. Getuigen van deze periode zijn de ringgracht, het Pesthuis en het Poortgebouw te midden van een prachtig landschapspark dat in de 19de eeuw werd aangelegd.

Kempens Landschap

In 2004 verwierf Kempens Landschap de voormalige abdijsite. Naast het restaureren en herbestemmen van de gebouwen en monumenten, houdt de vereniging zich ook bezig met de opwaardering van het landschapspark en het omliggende terrein. Immers dankzij die verwevenheid van natuurlijk en cultureel erfgoed is het steeds een fantastische belevenis om domein Roosendael te bezoeken.

Ringgracht

“Doorheen de jaren heeft de windwerking en de stroming van het water van de ringgracht er voor gezorgd dat de historische oevers geleidelijk aan erodeerden, waarbij het afgekalfde oevermateriaal in het water en zo op de bodem van de ringgracht terechtkwam. Het gevolg hiervan is dat de huidige oevers jaar na jaar steeds verder landinwaarts trokken. Om verdere afbrokkeling van de oevers tegen te gaan, moeten de oevers worden verstevigd door het plaatsen van een strakke houten oeverbeschoeiing, passend in het historisch karakter van de oude Abdijsite.
Daarenboven heeft zich door de tijden een aanzienlijke hoeveelheid slib opgestapeld in de ringgracht. Het zuidelijke gedeelte van de ringgracht stond tijdens de zomermaanden zelfs droog. Om de ringgracht in haar historische context te herstellen en om een interessante en stabiele water- en oeversituatie voor fauna en flora te ontwikkelen, wordt dit zuidelijke deel van de ringgracht nu geruimd.
Hoog tijd dus om van start te gaan met de nodige beheerwerken”, aldus Gedeputeerde Inga Verhaert.



Uitvoering van de werken

De werken werden maandag 16 september opgestart door de firma Kennes uit Hoogstraten en zullen een vijftal weken in beslag nemen. De gemeente Sint-Katelijne-Waver draagt een deel bij in de kosten, maar gelukkig kan daarnaast ook beroep worden gedaan op subsidies van het Agentschap Onroerend Erfgoed via de landschapspremies en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het project “Landgoederen als voorbeeld van een Flemish National Trust”

Gedeputeerde Peter Bellens besluit: “Al over enkele weken zullen we een mooi resultaat te zien krijgen: enerzijds zorgen de werken voor een landschappelijke meerwaarde doordat de historische loop van de ringgracht weer in eer wordt hersteld, anderzijds zal ook de waterkwaliteit verbeteren waardoor de ringgracht ook een grote stap vooruit zal maken op ecologisch vlak. Een mijlpaal in de opwaardering van het landschapspark in domein Roosendael! ”

Ook interessant


Build for Life