Verbouwen

Portmuur domein Roosendael wordt hersteld

Vorige week is Kempens Landschap vzw gestart met onderhoudswerken aan de poortmuur van domein Roosendael te Sint-Katelijne-Waver. Na een grondige restauratie begin 2000 was de muur opnieuw toe aan een onderhoudsbeurt. Vooral de inwerking van regen die langs de muur naar beneden loopt, heeft een nefaste invloed op het pleisterwerk.

Het behoud van landgoederen vraagt een continu beheer. Niet verwonderlijk dat vele kastelen in de provincie Antwerpen te koop worden gesteld. Stilaan worden de lasten voor de eigenaars zwaarder dan de lusten.

Ook domein Roosendael te Sint-Katelijne-Waver werd daarom in 2004 verkocht door het bisdom van Mechelen. “De vele historische gebouwen waren immers dringend aan restauratie toe. Ondertussen zijn we 8 jaar verder en heeft Kempens Landschap alle gebouwen op het domein gerestaureerd. Het afgelopen jaar nog werd de toegangsbrug hersteld. En nu wordt vooral de nadruk gelegd op het landschappelijk herstel.”, aldus co-voorzitter Peter Bellens.

Om de verschillende monumenten in topconditie te houden dient er regelmatig een onderhoud te gebeuren. Dit is nu het geval voor de poortmuur die het majestueuze poortgebouw omlijst. Het pleisterwerk heeft de afgelopen jaren te lijden gehad onder waterschade. Daarom zal het pleisterwerk de komende weken hersteld worden. Verder zal er ook een druiplijst ingewerkt worden zodat de waterschade in de toekomst minder drastisch ingrijpt op het monument.

Co-voorzitter Inga Verhaert: “Bezoekers van het domein zullen geen hinder ondervinden van de werken. De rechter- en linkerkant van het poortgebouw zullen namelijk afwisselend onder handen genomen worden. Ook wandelaars en fietsers die willen pauzeren in het fietscafé De Schuur kunnen zonder problemen door de hoofdingang het domein binnengaan”. Wie de poortmuur in zijn herstelde glorie wil bewonderen moet Roosendael in het najaar zeker nog eens terug komen bezoeken.