Algemeen

Maïsdoolhof Ter Speelbergen onthuld

De gemeentes Putte en Heist-op-den-Berg en vzw Kempens Landschap hebben voor de derde maal een 6 ha groot maïsdoolhof aangelegd. Voor deze derde editie werd ook vzw Emmaüs als mede-organisator verwelkomt. In 2013 bestaat Emmaüs immers 15 jaar. Emmaüs wil dat vieren met een feestelijk evenement voor de medewerkers en hun gezin, gekoppeld aan het maïsdoolhof van Kempens Landschap.

Van baby tot oudere

Net zoals bij de vorige edities heeft het doolhof ook dit jaar weer een thema. De keuze voor het thema sluit aan bij het aanbod van vzw Emmaüs: voor iedere leeftijdsgroep biedt een voorziening van Emmaüs zorg. Van materniteit en kinderopvang, bijzondere jeugdzorg en ckg (centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning), zorg voor personen met een beperking, algemene en psychiatrische ziekenhuizen tot woon- en zorgcentra. Covoorzitter en gedeputeerde, Peter Bellens vertelt: “Het ontwerp voor het doolhof werd dan ook helemaal afgestemd op de levenscyclus van de mens: Vier zones in het doolhof verwijzen elk naar een levensfase: baby en kindertijd, de tienerjaren, volwassenheid en tot slot ouderdom. Deze fasen worden in de maïs uitgebeeld door allerlei verrassende figuren. Covoorzitter en gedeputeerde, Inga Verhaert vult aan: “Om dit alles mooi vorm te geven werd een architect ingeschakeld om het ontwerp uit te tekenen, en een landmeter om het ontwerp punt per punt in het veld uit te zetten. Maar liefst 2500 punten werden zo op het veld gemarkeerd.” Het resultaat mag dan ook zeker gezien worden: in de kinderzone zien we een fopspeen en badeendjes verschijnen, in de tienerzone kan je verdwalen in een koptelefoon en muzieknoten, in de zone van de volwassenen staan man en vrouw hand in hand naast hun huisje en in de zone van de ouderen vind je een pijp en breiwerk terug.

Vanuit de lucht…

Om deze figuren allemaal goed te kunnen bewonderen liet vzw Kempens Landschap luchtfoto’s maken. Om het gehele doolhof op de foto te krijgen moest maar liefst 450m hoog gevlogen worden! De foto’s spreken voor zich: de figuren zijn prachtig gedetailleerd uitgewerkt in de maïs, en de afmetingen van het doolhof zijn enorm!



En vanop de grond!

Het is dan ook zeker een aanrader om zelf eens te komen verdwalen in dit unieke maïsdoolhof. Als je meteen de juiste weg vindt kom je na 1,8 km al weer uit de maïs tevoorschijn, maar let op: er zijn in totaal maar liefst 5 km aan paden aangelegd!

Het doolhof kan bezocht worden tijdens de maand september: Tijdens de weekends van 14-15 september, 21-22 september en 28-29 september is het doolhof van 13u tot 19u geopend voor het grote publiek. Ook op 8 september kan het doolhof in kader van Open Monumenten Dag reeds bezocht worden door het grote publiek. Als bezoeker betaal je 3 euro inkom.

Ook interessant


Build for Life