Opties als een woning maar niet verkocht wordt

  NL   13 januari 2021 Bron: Bouw & Wonen
Opties als een woning maar niet verkocht wordt
Binnen een jaar of zeven is de situatie op de woningmarkt in Nederland compleet omgedraaid. Als gevolg van de kredietcrisis werden er gedurende de vijf jaar tot grofweg 2014 maar mondjesmaat woningen verkocht. GeÔnteresseerden hadden keus uit veel woningen, en konden dus flink afdingen op de prijs en andere randvoorwaarden. Vandaag de dag staan er bij veel woningen honderden mensen in de rij zodra deze in de verkoop komt, en zijn veel woningen binnen een paar dagen verkocht voor een prijs ver boven de vraagprijs. Ondanks het woningtekort zijn er echter toch nog steeds woningen die maanden of jaren te koop staan. Welke opties hebben de eigenaren hiervan als ze hun woning toch willen verkopen?

1. De woning verbouwen

De hypotheekregels zijn de afgelopen jaren steeds strenger geworden. Intussen kan niet mťťr geleend worden dan de verkoopprijs. Moet de woning nog verbouwd of gemoderniseerd worden, dan zullen de nieuwe eigenaren dit met eigen vermogen moeten doen. Aangezien niet veel mensen hier voldoende geld voor hebben, zijn oudere, gedateerde woningen minder interessant. Wil je een dergelijke woning toch verkopen, kijk dan welke aanpassingen nodig zijn om een woning aantrekkelijker te maken, zoals isolatie, nieuwe vloeren, of een nieuwe badkamer en keuken. Hierbij is het belangrijker een gulden middenweg te vinden. Je wil er het liefst natuurlijk niet heel veel geld meer instoppen, maar de verbouwing moet wel echt een meerwaarde opleveren.

2. Het huis verkopen aan een opkoper

Heb je geen zin of financiŽle mogelijkheden om een woning te verbouwen om deze interessanter voor woningzoekenden te maken? Informeer dan eens of een huis opkoper interesse heeft in je woning. Het gaat hier om investeerders die snel en efficiŽnt een woning kunnen overnemen, dit kan al binnen een week geregeld zijn. Met een huizen opkoper kom je waarschijnlijk ook sneller tot een ondertekende verkoopovereenkomst als je een verhuurde woning verkopen wil. Particuliere kopers hebben vaak geen interesse in dergelijke woningen, omdat huurders veel rechten hebben en een huurcontract niet zomaar beŽindigd kan worden.

3. De vraagprijs verlagen

Tot slot is het ook nog een mogelijkheid de vraagprijs te verlagen. Sommige makelaars hebben mensen die hun woning willen gaan verkopen gouden bergen beloofd, om maar ingehuurd te worden als verkoopmakelaar. Hierdoor kan er te hoog ingezet zijn met de vraagprijs, ondanks de krapte op de woningmarkt. De vraagprijs verlagen vergroot de doelgroep, en vergroot zo de kans op toch een succesvolle verkoop. Hiervoor moet de verkopende partij uiteraard wel de financiŽle ruimte voor hebben.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo