Vastgoed

Oproepen Constructieve Benadering Overheidsopdrachten VMSW

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) lanceert een nieuwe CBO-procedure. CBO staat voor Constructieve Benadering Overheidsopdrachten, een publiek-private samenwerking binnen de sociale huisvestingssector. Het betreft een marktbevraging met integratie van grondaanbod, projectontwerp en realisatie. Met de jaarlijks georganiseerde CBO wenst de VMSW een zo breed mogelijk beroep op de mededinging te garanderen via een onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking. Voor de samenwerkingsprojecten in het kader van deze CBO-procedure voorziet de VMSW opnieuw een investering van 25 miljoen euro.

Procedure

Grondinbreng, projectontwerp en realisatie worden in één procedure geïntegreerd. Het is dus als het ware een vorm van “sleutel-op-de-deur” waarbij het VMSW-verwijsbestek zorgt voor de kwaliteitsgarantie van de sociale huisvesting.

De procedure bestaat uit drie fasen: (1) een algemene oproep tot kandidatuurstelling door de VMSW voor deelname aan een project grond-concept-bouw, (2) een uitgetekend voorontwerp met materiaalbeschrijvingen, de grondprijs en de bouwprijs per vierkante meter en (3) een onderhandelingsprocedure over de kostprijs en de opmaak en aanvaarding van het uitvoeringsdossier. Deze derde fase wordt afgesloten met de verkoop van de grond aan de sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) en de gunning van de werken.

Door jaarlijks één globale CBO-procedure voor heel Vlaanderen (zonder geografische opdelingen) te verzekeren, worden de aftastingsmogelijkheden van de grondmarkt door kandidaat-inschrijvers aanzienlijk verhoogd.

Timing

De uiterste datum voor het indienen van de kandidaatstellingen is 9 maart 2011.

De sociale huisvestingsmaatschappijen hebben aan de VMSW laten weten of zij al dan niet geïnteresseerd zijn in de deelname aan deze CBO–procedure. Inmiddels werd ook de CBO–oproep gelanceerd door de publicatie van een (Europees) beroep op de concurrentie en door het actief bekendmaken van de aangepaste procedure in de bouwwereld. De effectieve sluiting en start van de verschillende bouwwerken kunnen vanaf november 2012.

Een rechtstreekse link naar de aankondiging van de CBO-opdracht vindt u op de startpagina van www.vmsw.be (beeldknop Oproep CBO). U vindt er ook meer informatie over het doel van CBO, de drie verschillende fasen in de procedure en de wijzigingen in vergelijking met de vorige procedure.