Nieuwbouw

Opnieuw fors minder vergunningen voor nieuwe woningen

Zopas werden de cijfers voor de stedenbouwkundige vergunningen voor november 2010 bekend gemaakt. In Vlaanderen lag het aantal toegekende bouwvergunningen voor nieuwe woningen in november 2010 ongeveer een kwart lager dan in november 2009 en 2009 was al een zwak woningbouwjaar. In de eerste helft van 2010 piekte het aantal vergunningen voor nieuwe woningen maar van augustus tot en met november 2010 ziet de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) telkens opnieuw lage vergunningscijfers verschijnen. Tegen het einde van het jaar zullen de bouwbedrijven de piek aan vergunningen verwerkt hebben die in de eerste helft van 2010 werden toegekend. Maar omdat op deze piek een zware inzinking volgde, dreigt voor de bouwbedrijven vanaf de tweede helft van 2011 een belangrijke terugval tegenover het huidige activiteitspeil.

Het jaar 2010 heeft een dubbel gezicht. Enerzijds was er de forse piek aan toegekende bouwvergunningen voor nieuwe woningen van januari tot en met juli. Die was te wijten aan de vereiste om nog tegen eind maart een bouwvergunning in te dienen om van het verlaagd BTW-tarief van 6% op nieuwbouw te kunnen genieten. Die aanvragen werden tijdens de maanden daarop door de gemeenten afgehandeld. Uit een recente enquête van de VCB bij de woning- en appartementsbouwers is gebleken dat zij nu nog grotendeels bezig zijn met de verwezenlijking van deze opdrachten.

Maar na juli kwam de piek aan bouwvergunningen voor nieuwe woningen abrupt ten einde. In augustus 2010 lag het aantal toegekende vergunningen 29% lager dan in augustus 2009, in september 2010 42% lager, in oktober 2010 32% lager en in november 2010 24% lager dan in dezelfde maand van 2009. Voor deze vier maanden samen lag het aantal toegekende vergunningen voor nieuwe woningen in 2010 gemiddeld een derde lager dan in dezelfde periode van 2009. En 2009 was sowieso al een zwak woningbouwjaar.

Gelukkig heeft de federale overheid het verlaagd BTW-tarief van 6% op renovatie en herstellingen voor particuliere woningen ouder dan vijf jaar nog kunnen verlengen tot 30 juni 2011. Mede hierdoor merken we dat het aantal vergunningen voor woningrenovaties op peil gebleven is. Op basis van de cijfers tot en met november 2010 merken we zelfs een lichte stijging van het aantal vergunningsplichtige woningrenovaties met 6%.

Alleen grotere renovatiewerken zijn vergunningsplichtig. Daarnaast zijn er de talrijke kleinere woningrenovaties, zoals de isolatie van daken. Uit eerdere enquêtes van de VCB bij de kandidaat-verbouwers en ook uit het aantal toegekende isolatiepremies blijkt dat die ongeveer vier keer talrijker zijn dan de vergunningsplichtige woningrenovaties. Alleen al voor dakisolatie heeft de Vlaamse overheid vorig jaar zo ongeveer 61.000 premies toegekend. Ook de niet-vergunningsplichtige renovatiewerken zitten dus in de lift.

Ook interessant