Algemeen

Opnieuw eisen aan plaatsing brandwerende deur

De Confederatie Bouw en haar Vlaamse schrijnwerkersfederatie bleven ijveren voor een nieuw verplicht systeem van certificaten voor plaatsers van brandwerende deuren (rf-deuren). Dit was nodig nadat de Raad van State vorig jaar de besluiten vernietigde die eisen oplegden aan de plaatsers van brandwerende deuren.

Het verzoek van de Confederatie Bouw kreeg gehoor en vandaag liggen Koninklijke en Ministeriële besluiten klaar. De Confederatie Bouw vraagt dat die zo snel mogelijk in het Staatsblad verschijnen om de huidige verwarring in de sector tegen te gaan.

Deze besluiten bepalen dat:
  • De brandwerende deuren moeten geplaatst worden overeenkomstig de plaatsingsvoorschriften van de fabrikant.
  • De plaatsing van elke verplichte brandwerende deuren wordt gecontroleerd.
  • Een erkende controle-instelling (ISIB) voert de controle uit.
  • De controle-instelling brengt op elke brandwerende deur een identificatienummer aan.

Belangrijk hierbij is dat de rf-deuren die geplaatst worden door gecertificeerde plaatsers (plaatsers aangesloten bij ISIB) vrijgesteld worden van controle. Deuren geplaatst door iemand zonder certificaat moeten steeds worden gecontroleerd op de deurvleugel, beglazing, dragende structuur, beslag, spelingen en vloer.

De Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers is tevreden met deze oplossing. Alle schrijnwerkers kunnen rf-deuren plaatsen, maar zij die een extra inspanning leveren door het bekomen van een certificaat, worden daarvoor beloond.

Bijkomend aan deze verplichte controle die ongetwijfeld zal leiden tot een betere kwaliteit van de geplaatste deuren, pleit de Confederatie Bouw ook voor een periodiek verplicht onderhoud van de geplaatste brandwerende deuren. Veelal moet in de praktijk vastgesteld worden dat gebruikers van gebouwen deze deuren beschadigen of verkeerd gebruiken waardoor de brandvertraging van deze deuren wordt tenietgedaan.
Build for Life