Op weg naar de eerste FSC gecertificeerde bossen in WalloniŽ

18 november 2016 Bron: FSC BelgiŽ
Op weg naar de eerste FSC gecertificeerde bossen in WalloniŽ
Op dit moment zijn er nog geen FSC-gecertificeerde bossen in WalloniŽ, dit terwijl de vraag naar lokaal FSC-gecertificeerd hout vanuit het bedrijfsleven steeds sterker aanwezig is. Met een tweetal initiatieven in de startblokken, komt hier wellicht binnenkort verandering in.

Het FSC keurmerk is met voorsprong het meest gekende label in zijn soort, en steeds meer bedrijven, zowel in BelgiŽ als op internationaal niveau, werken reeds met FSC-gecertificeerd hout of papierproducten. De afwezigheid van FSC-gecertificeerd hout uit Waalse bossen vormt voor verschillende lokale en regionale bedrijven vandaag reeds een rem in hun economische activiteiten . En dit terwijl het Waalse bos zowel qua houtbeschikbaarheid als kwaliteit van het bosbeheer juist ook troeven in handen heeft.

Werk maken van een eerste aanbod aan FSC-gecertificeerd hout uit Waalse bossen is dus de boodschap, en mede dankzij een project van de Nationale Loterij komt hierin ook concreet beweging. Zo hebben de gemeenten BiŤvre en Vresse-sur-Semois recent een gezamenlijke aanvraag ingediend bij Minister Collin (Waals Minister bevoegd voor natuur en bos) voor een pilootproject rond FSC boscertificering voor ongeveer 10.000 ha bossen in hun eigendom.

Ook op vlak van private bossen is een eerste initiatiefnemer opgestaan. De firma PHBois Ė expert in bosbeheer met meer dan 20 jaar ervaring Ė heeft een traject gestart om nog dit jaar tot een groepscertificaat te komen waarin Belgische privť-boseigenaars kunnen toetreden om een FSC certificaat voor hun bossen te bekomen.

Zonder twijfel bieden beide initiatieven een opportuniteit voor de betrokken bosbeheerders om een FSC boscertificering na te streven.
En uiteraard zou dit eerste aanbod aan lokaal beschikbaar, FSC-gecertificeerd hout uit Waalse bossen ook positief nieuws zijn voor de houtverwerkende sector.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo