Duurzaam Bouwen

Nieuwe database focust op minder bekende houtsoorten

FSC Denemarken lanceerde recent een nieuwe versie van hun online database rond 'minder bekende houtsoorten (Lesser Known Timber Species). Terwijl de vorige versie al wereldleider was in zijn soort en intensief werd gebruikt, is de nieuwe versie uitgerust met nog meer houtsoorten en beeldmateriaal, onder andere van tal van voorbeeldprojecten. De website heeft als doel om het gebruik van FSC-gecertificeerde minder bekende houtsoorten te doen toenemen, om zo bij te dragen aan de biodiversiteit van bossen en de economische voordelen van verantwoord bosbeheer.

De nieuwe website www.lesserknowntimberspecies.com vormt een bron van inspiratie en begeleiding voor professionele houtgebruikers en opdrachtgevers uit de bouwsector, maar richt zich ook tot architecten en ontwerpers. Momenteel bevat de database meer dan 200 houtsoorten en reeds een 50-tal voorbeeldprojecten gaande van gebouwen, infrastructuur tot bijvoorbeeld meubels.

“De nieuwe website van onze Deense collega’s kan zeker ook Belgische actoren helpen bij hun keuze van houtsoorten" zegt Bart Holvoet (Directeur FSC België). "Al te vaak wordt een houtsoort bijna als synoniem voor een toepassing aanzien, wat de druk op die houtsoorten groot maakt en de kansen op een meer divers en rendabel bosbeheer reduceert. Het gebruik van alternatieve houtsoorten, uiteraard geschikt voor de toepassing, werkt duurzaam bosbeheer in de hand én biedt vaak ook meer flexibiliteit voor het bouwproject.”

Zoekt u nog meer informatie rond het gebruik van 'Minder Gekende Houtsoorten', neem dan kan u hier meer informatie vinden.

Ook interessant