Op latere leeftijd vastgoed kopen. Verstandig?

  BE   Bron: Mijn Huis Mijn Architect
Op latere leeftijd vastgoed kopen. Verstandig?
Een huis of een appartement kopen biedt tal van voordelen, en op late leeftijd heb je waarschijnlijk wel wat geld bij elkaar gespaard. Maar de meeste oudere mensen willen hun erfgenamen niet opzadelen met de last van doorverkopen en successierechten ophoesten, en kiezen er dan maar voor om te gaan huren. Op late leeftijd vastgoed kopen: doen of niet? En wat zijn de slimste opties?

Verhuizen naar een appartement?

Veel mensen kiezen ervoor om op latere leeftijd te verhuizen naar een appartement, omdat dat minder werk vraagt en (door de kleinere oppervlakte) ook minder kost aan onderhoud en energie. Vaak willen ze op hun oude dag ook dichter bij hun kinderen gaan wonen. Heel wat oudere mensen verkopen dan ook hun huis om een appartement te gaan huren. Ze denken dat ze het hun kinderen hiermee makkelijk maken wanneer de erfenis geregeld moet worden en er successierechten bij komen kijken. Toch kun je gerust vastgoed kopen zonder dat je erfgenamen zich later blauw betalen.

Vastgoed en vruchtgebruik

Zo kun je bijvoorbeeld afspraken maken met je kinderen rond de aankoop van je nieuwe appartement of woning: als zij eigenaar worden van de naakte eigendom, maar jij het vruchtgebruik behoudt, zullen jouw kinderen heel wat minder successierechten moeten betalen. Als je eventueel naar een bejaardentehuis zou moeten verhuizen, kun je je woning bovendien doorverhuren en de huurinkomsten opstrijken.

Samen onder één dak met een zorgwoning

Hoewel jonge gezinnen veel minder dan vroeger staan te springen om hun ouders in huis te nemen, zijn zorgwoningen of kangoeroewoningen aan een opmars bezig. Het is dan ook een bijzonder elegante oplossing om kost en inwoon te delen, zonder dat dit ten koste gaat van de privacy. Als ouder heb je het voordeel dat je altijd mensen in de buurt hebt die je kunnen helpen als het nodig is, terwijl de kinderen zo het probleem omzeilen van betaalbare woningen die almaar schaarser worden. Door je kinderen financieel te ondersteunen, help je hen verder, en bouw je voor jezelf ook aan een mooie toekomst – zelfs als je later zorgbehoevend zou worden.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo