Vastgoed

De voordelen van wonen in een appartement

Kies je voor een huis of voor een appartement? Het is een van de eerste vragen die je te horen krijgt wanneer je verkondigt dat je vastgoed wil kopen. Zowel huizen als appartementen hebben rabiate voor- en tegenstanders. Een veel geciteerd nadeel van een appartement is dat je geen tuin kunt nemen. Maar laat dat je niet tegenhouden, want in een appartement wonen heeft zeker ook zijn voordelen.

1. Soms goedkoper

Het zal je misschien verbazen, maar gemiddeld gezien zijn huizen in ons land goedkoper dan appartementen. Voor een gewoon woonhuis tel je in België gemiddeld 205.233 euro neer, terwijl dat voor een appartement 220.739 euro is. Toch zijn in heel wat gemeenten de appartementen merkelijk goedkoper dan de huizen. Het is dus een goed idee om de vastgoedprijzen van de gemeente van jouw voorkeur erop na te slaan vooraleer je besluit in een huis of in een appartement te gaan wonen.

2. Lagere energiekosten

Als we dan toch over geld bezig zijn: in een appartement liggen de energiekosten een stuk lager. Dat is niet alleen zo omdat de verwarming centraal geregeld wordt, maar ook omdat je in een appartement geniet van een betere warmteisolatie. Dankzij de warmte van jouw bovenburen, onderburen en naaste buren hoef jij je verwarming namelijk minder hoog te zetten.

3. Geen trappen

Als je ervoor kiest om in een appartement te wonen, hoef je binnenshuis geen trappen te doen. Zowel je badkamer, slaapkamer, keuken als woonkamer bevinden zich namelijk op dezelfde verdieping. Je moet toch op jouw verdieping raken, zeg je? Geen probleem, in alle nieuwe flatgebouwen is er een lift voorzien. Ben je minder goed ter been, dan is in een appartement wonen in veel gevallen een betere optie dan in een huis.

4. Sociale controle

In een afgelegen huis is er weinig tot geen sociale controle, maar in een flatgebouw is dat wel even anders. Je hebt heel wat medebewoners die een oogje in het zeil houden en dat komt natuurlijk het veiligheidsgevoel ten goede.

Geen tuin ... of toch?

En dan dat fameuze nadeel van die tuin ... Dat klopt eigenlijk niet volledig. Sommige appartementsgebouwen hebben namelijk een gemeenschappelijke tuin waar alle bewoners van kunnen genieten. Andere appartementsgebouwen hebben dan weer een aantal kleine privétuintjes voor de bewoners van de benedenverdieping. Alweer een voordeel dus!