Je appartement verhuren: een stappenplan

  BE   Bron: Logic-Immo
Je appartement verhuren? Dat kan heel wat extra geld in het laatje brengen. Althans als je je goed voorbereidt. Want een woning verhuren brengt ook werk met zich mee. Er zijn namelijk bepaalde wettelijke verplichtingen die je moet naleven. Wil je zonder zorgen je appartement verhuren? Volg dan ons stappenplan: Verhuren voor beginners!

1. Wat is de staat van het appartement dat je wil verhuren?

Een appartement dat er schoon en goed onderhouden uitziet, is ongetwijfeld sneller van de markt dan een vuile en versleten woning. Je neemt je appartement dus maar beter eens goed onder handen vooraleer je het te huur zet. Maar de woning moet ook aan een aantal minimale kwaliteitseisen voldoen op het vlak van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. Het conformiteitsattest bevestigt dat huurwoning aan de woningnormen voldoet. Ook ben je als verhuurder verplicht om een energieprestatiecertificaat (EPC) te laten opmaken om de energiezuinigheid van de woning in kaart te brengen.

2. Hoeveel huur mag je vragen?

In principe mag je de huurprijs zelf bepalen, maar zodra ze wordt vastgelegd in het huurcontract kun je het bedrag tijdens de verhuring niet meer aanpassen. De huur kan hooguit jaarlijks geïndexeerd worden.

3. Wat staat er in het huurcontract?

De rechten en plichten van zowel de huurder als de verhuurder worden vastgelegd in het huurcontract. Het huurcontract mag niet in strijd zijn met de huurwet en als verhuurder ben je verplicht om het huurcontract te laten registreren. Ook een gedetailleerde plaatsbeschrijving wordt mee opgenomen in het huurcontract. Hierop kun je terugvallen wanneer je je appartement niet in dezelfde staat terugkrijgt als bij aanvang van de huur.

4. Wat als de huurder niet betaalt?

Je kunt je als verhuurder aansluiten bij het huurgarantiefonds om je te beschermen tegen inkomensverlies als de huurder de huur niet meer kan betalen.

5. Kun je een huurwaarborg eisen?

Het is niet wettelijk verplicht, maar om jezelf in te dekken bij schade of niet nagekomen afspraken kun je als verhuurder een huurwaarborg eisen.

6. Heb je hulp nodig bij het verhuren?

Plaats je appartement op Logic-Immo om makkelijk huurders te vinden. Voorzie voldoende beeldmateriaal en een uitgebreide beschrijving zodat potentiële huurders een duidelijk beeld krijgen van de woning.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo