Op basis van welke criteria kiezen we een huis?

  BE   Bron: huis kopen - Logic-Immo
Een huis koop je op basis van je budget, je gezinssituatie en je voorkeuren. BelgiŽ heeft een rijkdom aan bouwstijlen, buurten en woonvormen. Maar waar woont de Belg het liefst? Hoe ziet de checklist van kopers en huurders eruit? Onderzoekers van de KU Leuven vroegen het aan 1500 Belgen en kwamen tot enkele verrassende conclusies.
Bovenaan de checklist van kopers en huurders staat een aangename buurt. Meer dan 80% van de ondervraagden hecht hier groot belang aan. Vooral kopers en huurders tussen 25 en 34 jaar leggen er de klemtoon op. Zij vinden de omgeving zelfs belangrijker dan het huis of appartement zelf!

Een prestigieuze wijk of mooie gemeente is niet altijd essentieel; wel een goed contact met de buren. In WalloniŽ gaan velen op huizenjacht in een buurt waar leeftijdsgenoten wonen; in Vlaanderen is dat een minder belangrijk criterium.

De stijl van je huis kiezen

De Vlaming blijkt een buitenbeentje als het aankomt op bouwstijlen. Zowat de helft van de Walen kiest voor een uniforme buurt en bouwstijl. De Vlaming doet liefst zijn eigen ding: zoín 75% van de ondervraagden hecht weinig of geen belang aan een gelijke uitstraling.

Meer dan 60% van de Waalse betrokkenen is bereid zijn nieuwbouwhuis aan de buurt aan te passen. In Vlaanderen is dat maar 20%. De vraag is of diezelfde Vlaming gelukkig is als zijn buren architecturale experimenten uithalen ...

Waarom je ergens gaat wonen

Je netwerk speelt een belangrijke rol. Veel mensen kopen een huis dichtbij hun ouders, vrienden of familie. Nog belangrijker is de afstand tot je werk: Het drukke verkeer zorgt ervoor dat woningen vlakbij interessante verbindingspunten hoger scoren. Een rustig gelegen huis vlakbij een trein- of metrostation of op een steenworp van de oprit van een autosnelweg is dan ideaal.

Het cultuuraanbod kan een argument zijn om ergens te wonen. Onder cultuur valt natuurlijk ook horeca.

En uiteraard speelt je relatie een rol; woont de ene in Brussel en de andere in Antwerpen, dan bouwen jullie je nestje misschien wel samen in Boom Ö

Hoe leer je de buurt goed kennen?

Je leert een buurt het best kennen met een wandeling. Zo voel je de hartslag van de wijk, ontdek je leuke plekjes en geraak je aan de praat met buurtbewoners. Heb je minder tijd? Gebruik dan online wegenkaarten waarmee je virtueel straten kan bekijken. Zo bereid je je online optimaal voor op de praktische huizenjacht.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo