Veel vragen van starters bij de aankoop van een eerste woning

4 maart 2016 Bron: Logic-Immo
De laatste jaren kozen jongafgestudeerden er vaak voor om langer een appartement of huis te huren, en niet meteen te kopen. Nu de huizenmarkt er weer goed voor staat, overwegen starters wťl vaker om een woning te kopen. Toch zitten ze doorgaans met veel vragen. Een onderzoek van de Nederlandse hypotheekverstrekker BLG Wonen wees uit dat starters nog met veel vragen zitten wanneer ze op gesprek komen bij een hypotheekadviseur. Een derde van de jonge kopers wist niet welke extra kosten er zoal bij kwamen kijken. Vooral over de hypothecaire lening tastten heel wat kopers in het duister: zo wist 40 procent niet dat leningsvoorwaarden bespreekbaar zijn en had 41 procent er geen idee van hoeveel hij of zij kon lenen.

Huren veilig, kopen riskant

Jongeren en starters vinden huren over het algemeen veilig. Er komen weinig risicoís bij kijken en dat waarderen ze. Een huis kopen is daarentegen riskanter. Volgens het onderzoek stellen veel starters daarom de belangrijkste vragen aan een professional, iemand die ze echt vertrouwen, en niet zomaar aan Google of een kennis. Dat verklaart de nogal povere kennis van kopen en lenen. Het hoeft niet te verbazen dat 38 procent van de Nederlandse starters aangeeft dat ze geen huis hadden kunnen kopen zonder een adviseur bij een bank of adviesbureau.

Eigen huis kopen is moeilijker geworden

Tegelijkertijd stellen we vast dat een eigen woning kopen minder vanzelfsprekend is geworden voor jonge alleenstaanden en koppels. Banken en kredietverstrekkers weigeren almaar vaker een woonkrediet aan starters wanneer ze onvoldoende eigen kapitaal op tafel kunnen leggen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo