Verwarming & Sanitair

Onzekerheid belastingvermindering onderhoud stookketel

De programmawet van 27 december 2005 bepaalt dat voortaan ook een belastingvermindering mogelijk is voor het onderhoud van een stookketel. Aan welke voorwaarden dit onderhoud of deze ketel moeten voldoen, is nog altijd niet gekend. Met alle gevolgen vandien. De onzekerheid veroorzaakt wrevel bij de installateurs die het onderhoud uitvoeren én bij hun particuliere klanten. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, vraagt minister van Financiën Reynders snel duidelijkheid te scheppen. Zolang niet alle voorwaarden gekend zijn, moeten alle onderhoudswerken door een geregistreerde aannemer aan eender welke stookketel in aanmerking komen voor een belastingvermindering, aldus Bouwunie.

Particuliere bouwers en verbouwers kunnen een belastingvermindering krijgen voor welbepaalde energiebesparende investeringen. Het gaat om de vervanging van oude stookketels door nieuwe exemplaren, de installatie van systemen van waterverwarming of elektriciteitsproductie op basis van zonne-energie, de plaatsing van dubbele beglazing, het isoleren van daken, het installeren van thermostatische kranen of klokthermostaten en het uitvoeren van een energie-audit. De belastingvermindering bedraagt 40 procent van de investeringskosten met een maximum van 1.280 euro per jaar. De werken moeten uitgevoerd worden door een geregistreerde aannemer.

Het systeem kent een groot succes. De voorbije drie jaar hebben bijna 100.000 Belgen er beroep op gedaan. Bouwunie vindt dit dan ook een zeer positieve maatregel.

Van in het begin heeft Bouwunie gevraagd om ook het laten uitvoeren van een jaarlijkse onderhoudsbeurt van de verwarmingsinstallatie, aan het toepassingsgebied van de belastingvermindering toe te voegen. Zo'n onderhoud, uitgevoerd door een gespecialiseerde aannemer-installateur, vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen én verhoogt het rendement van de ketel (verlaagt dus het energieverbruik). De regering is hier gedeeltelijk op ingegaan. Ze besliste eind 2005 om het toepassingsgebied van de belastingvermindering voor energiebesparende investeringen te verruimen met het onderhoud van een stookketel. Deze verruiming gaat in vanaf 1 januari 2006. Wie zijn stookketel laat onderhouden, kan met andere woorden volgend jaar een deel van de kosten daarvan aftrekken van zijn belastingen (aanslagjaar 2007 m.b.t. inkomstenjaar 2006).

Probleem is echter dat momenteel nog niet gekend is om wat voor onderhoud of welk soort ketel het moet gaan en welke eventuele andere voorwaarden aan de belastingvermindering verbonden zijn. Zowel de installateurs die het onderhoud van stookketels uitvoeren als hun particuliere klanten verkeren momenteel in het ongewisse. Het is best mogelijk dat klanten die vandaag een onderhoud laten uitvoeren in de veronderstelling dat ze een deel van die kosten kunnen recupereren, toch niet voor de belastingvermindering in aanmerking komen omdat het om een ander soort stookketel gaat. De aannemer die het onderhoud doet, moet waarschijnlijk, zoals nu al het geval is voor de andere investeringen die recht geven op een belastingvermindering, welbepaalde vermeldingen op de factuur zetten. Deze vermeldingen hebben betrekking op het uitgevoerde onderhoudswerk en de ketel die het

onderhoud kreeg. Een aannemer moet zijn factuur maken binnen een bepaalde termijn na de uitvoering van de werken. Dit betekent dat hij, eens de voorwaarden bekend, ofwel alle gemaakte facturen moet aanpassen ofwel voor elke uitgeschreven factuur een bijkomend stuk met de juiste vermeldingen moet maken. Een onverantwoorde en nodeloze verhoging van de administratieve rompslomp voor de aannemers.

Bouwunie vraagt daarom dat, zolang de voorwaarden niet gekend zijn, alle onderhoudswerken aan eender welke stookketel en uitgevoerd door een geregistreerde aannemer, in aanmerking zouden komen voor de belastingvermindering.