Vastgoed

Ontwikkelaars moeten nieuwbouwwoningen goedkoper maken

Ontwikkelaars moeten de prijzen van nieuwbouwwoningen verder omlaagbrengen. Dat vindt voorzitter Ger Hukker van de Vereniging van Makelaars (NVM). Een prijscorrectie is noodzakelijk om de vraag naar nieuwbouwwoningen te stimuleren.

`Momenteel kost 72% van de aangeboden nieuwbouwwoningen meer dan 250.000 euro, terwijl 80% van de verkochte nieuwe woningen onder de 250.000 euro lag. Er is dus sprake van een geweldige mismatch tussen wat de klant vraagt en wat de markt aanbiedt. Ontwikkelaars zullen de prijzen moeten verlagen en plannen aanpassen, anders komt de nieuwbouwmarkt niet in beweging`, zegt Hukker. De prijzen van nieuwbouwwoningen zijn het afgelopen kwartaal wel wat afgenomen, maar volgens Hukker nog niet genoeg. Hij gaat ervan uit dat de tweede helft van 2009 een verdere prijsaanpassing zal laten zien.

`Ontwikkelaars schakelen over het algemeen traag. Grootste obstakel is natuurlijk het financieringsmodel. Daarnaast zullen ook grondprijzen moeten worden aangepast. En de lucht die nog altijd in de meerwerkkosten zit, moet eruit. Consumenten zullen anders niet snel een nieuwbouwwoning kopen.`

Gebaseerd op: Cobouw