Nieuwbouw

Ontwikkelaar Villa Arena moet € 2,3 mln schadevergoeding betalen

De ontwikkelaar van woonwinkelcentrum Villa Arena is door de rechtbank veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van € 2,3 mln aan een groep winkeleigenaren. Zij hebben te kampen met tegenvallende omzetten doordat de geplande publiekstrekker 'De kunst van het wonen' er nooit is gekomen.

De 75.000 m² grote Villa Arena en is ontwikkeld OMC, een combinatie van BAM, Ballast Nedam en ING Vastgoed en is voor ongeveer tweederde in handen van Corio. De winkelbelegger betaalde indertijd € 65 mln voor de aankoop. Het overige deel is in bezit van eigenaar-winkeliers en particuliere beleggers. Het woonwinkelcentrum in Amsterdam Zuidoost opende begin 2001 de deuren.
Corio is ook eigenaar van het naastgelegen Arena Arcade, bedoeld voor grootschalige winkels (4100 m²). De belegger zette Villa Arena vorig jaar in de etalage.

Het eerste plan voor Villa Arena omvatte 60.000 m². Later werd er een vierde laag toegevoegd. Onder voorwaarde dat er een 11.000 m² groot informatiecentrum 'De kunst van het wonen' zou komen, gingen de retailers akkoord met de uitbreiding. Uit onderzoek bleek namelijk dat er markt was voor maximaal 60.000 m² nieuwe woonwinkels. Het informatiecentrum kwam er echter nooit en de uitbreiding werd volledig omgezet in extra winkelruimte.
Het jaarlijkse aantal bezoekers bleef steken op 1 mln, terwijl men aanvankelijk rekende op 3 mln.

De groep winkeleigenaren stapte al in 2002 naar de rechter. In 2010 stelde het Gerechtshof Amsterdam na een hoger beroep hen in het gelijk. De hoogte van de schadevergoeding was toen echter nog niet bepaald.

Ook interessant