Architectuur

Ontwerp nationaal museum van Qatar onthuld

Jean Nouvel heeft het ontwerp voor het nationaal museum van Qatar onthuld. Het complex is opgebouwd uit een geheel van in elkaar geschoven en boven op elkaar geplaatste paviljoens. Deze vormen volgens de opdrachtgever de bladen van een bloem in de woestijn.

De architect zelf spreekt van een moderne karavanserai, die de plek markeert waar je de woestijn verlaat ‘met waardevolle beelden die in je geheugen gegrift blijven staan’. Hoe dan ook, het gebouw vormt na het museum voor islamitische kunst de tweede moderne bewaarplaats voor de cultuur van de emiraat.

Het complex omringt een oud paleis, waarin ooit het eerste museum van Qatar was gevestigd. De paviljoens bestaan volledig uit schots, scheef dan wel recht geplaatste schijven. Deze vormen daardoor zowel de vloeren, muren als daken van de verschillende ruimtes. Ze hebben isolerende eigenschappen en zorgen voor schaduw.

Ook het interieur bestaat uit een ‘landschap’ van in elkaar geschoven schijven. Licht komt via minuscule vensters naar binnen, terwijl glazen gevels zicht op de omgeving bieden. Het terrein rond het bijna 40.000 vierkante meter omvattende museum wordt ingericht als een lokaal landschap, compleet met reliëf en inheemse planten.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant