Vastgoed

Onderhoud en locatie woning belangrijkst voor woningzoekende

Woningzoekenden letten bij een bezichtiging vooral op de locatie, en op de afwerking en onderhoudstaat van een huurwoning, zo blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur. Deze zaken zijn zelfs belangrijker dan de oppervlakte in verhouding tot de huurprijs.

Huurwoningzoekenden letten bij een bezichtiging het meest op de locatie (13,1 procent). Op de tweede plaats staan de afwerking en het onderhoud van de huurwoning (13,0 procent). Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar isolatie, ventilatie, schilderwerk en vochtplekken. Verhuurders doen er dus goed aan hun woning in een goede staat te behouden. Op nummer drie van de zaken waar een woningzoekende het meest op let staat de oppervlakte in verhouding tot de huurprijs.

Bij een bezichtiging wordt ook veel gelet op hygiëne, openbaar vervoer en voorzieningen, de aanwezigheid van een tuin of balkon, de werking van gas, water, elektra en verwarming en de veiligheid van de woning. Mensen letten het minst op de inval van licht in een woning.

Toegankelijke woning in rustige omgeving
Verder blijkt uit het onderzoek dat woningzoekenden bij een bezichtiging ook letten op verkeerslawaai; ze wonen liever niet aan een drukke weg of langs een spoorrail. Daarnaast is voor veel ouderen de toegankelijkheid van de woning belangrijk. Ze kijken of het geschikt is voor een rolstoel of rollator, op welke verdieping de woning is en of de eventuele lift goed werkt.


Aantal ondervraagde huurders: 718