Omgevingsvergunning woonproject Arboreto goedgekeurd

  BE   5 november 2020 Bron: Bereal
Omgevingsvergunning woonproject Arboreto goedgekeurd
De kogel is door de kerk: het college van burgemeester en schepenen van Tervuren keurde zopas de omgevingsvergunning goed voor de herontwikkeling van de vroegere GITO-site aan de Brusselsesteenweg. De komende jaren verrijst er een nieuwe woonwijk - Arboreto gedoopt - met 62 appartementen, verdeeld over vier gebouwen met maximum vier bouwlagen. Uit de definitieve plannen blijkt nu dat de gemeente en projectontwikkelaar BPI Real Estate sterk willen inzetten op duurzaamheid en leefbaarheid. De nieuwe buurt blijft namelijk volledig vrij van fossiele brandstoffen, met behulp van warmtepompen en zonnepanelen. Bovendien voorzien de plannen maar liefst 2.477 vierkante meter groen, goed voor zo’n 44% van de site - die voorheen quasi volledig verhard was. Ten slotte komt er ook een kinderdagverblijf en een co-working space.

Het college van burgemeester en schepenen van Tervuren heeft zopas de omgevingsvergunning goedgekeurd voor het bouwproject op de voormalige GITO-site tussen de Brusselsesteenweg en de Puttestraat. Goed drie jaar geleden verhuisden de leerlingen van het GITO naar hun nieuwe schoolgebouwen aan de Pater Dupierreuxlaan, waarna de oude gebouwen in het centrum gesloopt werden. Nu maken ze plaats voor de nieuwe woonbuurt ‘Arboreto’, met 62 appartementen, verdeeld over vier gebouwen.

In de plannen valt vooral op dat de gemeente en de projectontwikkelaar BPI Real Estate sterk willen inzetten op duurzaamheid. Zo hebben de appartementen geen gasaansluiting, maar enkel warmtepompen, waardoor de wijk volledig vrij van fossiele brandstoffen blijft. Bovendien zijn er ook zonnepanelen voorzien en is er aan duurzaam watergebruik gedacht: er komen regenwatertanks met een volume van 85.000 liter, voor het hergebruik van dat regenwater voor alle WC’s en wasmachines.

“We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk rekening te houden met de buurt. We willen de nieuwe wijk immers zo leefbaar mogelijk maken, met maar liefst 2.477 vierkante meter groen, goed voor 44 procent van de wijk.”

Frederik Lesire, Head of Development bij BPI Real Estate

Omgevingsvergunning woonproject Arboreto goedgekeurd
“Zo krijgt de site, die vroeger quasi volledig verhard was, binnenkort een groene, publieke doorsteek tussen de Brusselsesteenweg en de Puttestraat. Bovendien is het een toekomstbestendig en duurzaam project omdat er met warmtepompen wordt gewerkt in plaats van een gasaansluiting en omdat er een toegankelijke fietsenstalling is per hoofdkussen.”

Bram Peters, schepen van Stedenbouw

Voorrang voor Tervurenaars

Opvallend: voor de verkoop van de 62 appartementen krijgen mensen met een specifieke band met Tervuren - zoals (voormalige) inwoners van de gemeente - voorrang op andere geďnteresseerden.

“We hebben die beslissing genomen om ervoor te zorgen dat de nieuwe wijk er een wordt van en voor de Tervurenaars. Bovendien zijn de helft van de beschikbare appartementen - 31 in totaal - voorbehouden voor gezinnen met een inkomen onder een bepaalde grens. Deze worden verkocht aan een verlaagde prijs, zodat meer Tervurenaars de kans krijgen om een nieuw appartement te verwerven.”

Burgemeester Marc Charlier

Daarnaast voorzien de plannen ook een kinderdagverblijf en een co-working space. De nieuwe bewoners van de wijk zullen ondergronds parkeren. En daar komen nog 15 extra parkeerplaatsen bij, die ook de huidige buurtbewoners kunnen aankopen.

Maximaal vier bouwlagen

De voorbije zomer uitten enkele buurtbewoners hun zorgen over de impact van de nieuwe gebouwen op de schaduwvorming in hun tuin, alsook de eventuele inkijk vanuit de nieuwe appartementen. De projectontwikkelaar bezorgde hen intussen elk een analyse van de impact op de schaduwvorming in hun tuin.

“Het wordt voor alle duidelijkheid geen hoogbouw. We beperken ons tot maximaal vier bouwlagen, inclusief gelijkvloers. De extra schaduwvorming en inkijk die daarmee gepaard gaan, zijn dus eerder beperkt. Dat blijkt ook uit de studies van het architectenbureau. Bovendien zal de hoogste verdieping van de nieuwe gebouwen telkens wat teruggetrokken zijn, om de eventuele impact verder te beperken. Van zodra de corona-cijfers terug de goede richting uitgaan, zullen we opnieuw met de buurt overleggen, om te bekijken welke eventuele andere bezorgdheden er nog zijn.”

Frederik Lesire, Head of Development bij BPI Real Estate

De gemeente en de projectontwikkelaar willen begin 2021 van start gaan met de bouw van de nieuwe wijk. Zo zullen de eerste bewoners er al in 2023 hun intrek kunnen nemen. Buurtbewoners kunnen regelmatige updates over de vooruitgang van de bouwwerken vinden op minder-hinder.be/tervuren.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo