Duurzaam Bouwen

Het duurzaamste woonproject van Durabrik komt in Dilbeek

Het duurzaamste woonproject van Durabrik komt in Dilbeek
Vanaf vandaag stelt bouwbedrijf Durabrik zijn meest energiezuinige woningbouwproject in verkoop. In deze verkaveling in de Hoppeweg in Sint-Ulriks-Kapelle komen in de eerste helft van volgend jaar 16 woningen met een negatief E-peil. Voor het eerst worden de woningen voorzien van thuisbatterijen wat ze voor een groot deel zelfvoorzienend maakt én dus zorgt voor een lagere energiefactuur. Het ligt in de ambitie van Durabrik om tegen 2025 alle woningen in nieuwbouwprojecten meer energie te laten opwekken dan dat ze verbruiken.

In dit nieuwbouwproject aan de Hoppeweg zijn er mogelijkheden voor elk type gezin en elk budget. Zo komen er zowel moderne woningen met een strakke architectuur als hedendaagse huizen met een stijlvolle uitstraling. Wat ze alvast gemeen zullen hebben, is dat ze extreem energiezuinig worden. Alle huizen krijgen een negatief E-peil. Zo wordt alle energie die dagdagelijks nodig is, geproduceerd met een lucht/water-warmtepomp en zonnepanelen. Mooi meegenomen: de bewoners worden voor 5 jaar vrijgesteld van onroerende voorheffing.

Het duurzaamste woonproject van Durabrik komt in Dilbeek

Een ‘living lab’ voor Durabrik

Een primeur voor Durabrik is dat de huizen in dit project, voor wie dit wil, voorzien worden van een energiemanagementsysteem en een thuisbatterij. Hoe werkt dit: de batterij slaat de stroom op die de zonnepanelen produceren, maar die niet meteen verbruikt wordt. Wanneer de zonnepanelen niet genoeg energie produceren om het verbruik te dekken, wordt de opgeslagen elektriciteit in de batterij aangewend. Pas als de thuisbatterij leeg is, wordt de energie van het stroomnet gehaald. Dit scheelt niet alleen een hap op de energiefactuur, maar voor de eerste 5 klanten die er mee akkoord gaan dat Durabrik hun verbruiksgegevens 3 jaar lang monitort, is de thuisbatterij ter waarde van zo’n 7.000 euro, gratis.

Steven Vanden Brande, duurzaamheidscoördinator bij Durabrik:

“Het woningbouwproject in Sint-Ulriks-Kapelle wordt zo een ‘living lab’ waarbij we de energiehuishouding van onze klanten beter leren begrijpen. Zo krijgen we meer inzicht in de werking van de thuisbatterij én kunnen we in de toekomst nog energiezuiniger gaan bouwen. Het ligt in onze ambitie om tegen 2025 alle woningen in onze projecten meer energie te laten opwekken dan dat ze verbruiken. Vandaag zetten we een mooie stap in deze richting.”

Ook interessant