Architectuur

Olv Klijn wint PRIXDEROME.NL 2010

Dinsdag 8 juni heeft Olv Klijn (NL, 1974) de eerste prijs PRIXDEROME.NL 2010 Architectuur van € 45.000 ontvangen uit handen van voormalig staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans. De tweede prijs van € 20.000 is toegekend aan het duo Jeroen Spee (NL, 1981) & Jeroen Steenvoorden (NL, 1982). De twee basisprijzen van elk € 10.000 zijn voor de duo's Thijs van Bijsterveldt (NL, 1981) & Oana Radeº (RO, 1977) en voor Johan Selbing (SE, 1974) & Anouk Vogel (CH, 1977). De prijsuitreiking vindt plaats in de Hermitage, Amsterdam. Ook reikt de IMC Weekendschool Kinderjury een prijs uit aan hun winnaar.

Met een ruime meerderheid besloot de jury de eerste prijs van de Prix de Rome 2010 Architectuur toe te kennen aan Olv Klijn. In het juryrapport staat geschreven: 'Als geen ander bleek Klijn er in geslaagd antwoorden te vinden op de ‘gecompliceerde sociale, economische en culturele dynamiek’ waarover in de opgave voor de eindronde was gesproken', en dat hij 'op basis van uitgebreide consultaties en een grondige en veelomvattende analyse een rijk en gelaagd plan heeft gemaakt, dat voor tal van opgaven oplossingen aanlevert'.

De eindronde-opgave

Bij deze editie van de PRIXDEROME.NL presenteren de genomineerde jonge architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten hun voorstel voor een interventie in de modernistische bebouwing van het Amsterdamse August Allebéplein (een ontwerp van Cornelis van Eesteren, winnaar Prix de Rome 1921). Twee actuele thema’s komen bij de Prix de Rome-opgave voor deze locatie samen: de openbare ruimte als ontmoetingsplaats voor mensen met uiteenlopende culturele achtergronden en de vraag hoe de wederopbouwwijken weer nieuwe levenskracht ingeblazen kunnen krijgen. De ontwerpvoorstellen spelen in op het versterken van het gemeenschapsgevoel in de wijk en onderzoeken welke betekenis de archetypische stedelijke figuur van het plein kan hebben in de huidige tijd. De plannen weerspiegelen optimisme en een geloof in de ‘maakbaarheid’ van onze samenleving.

Lees verder op Architectenweb.nl