Duurzaam Bouwen

Nu ook een massief passief hotel

Verschillende massief passiefhuizen zijn op vandaag een feit. Het bouwen van het eerste massief passief hotel toont aan dat het concept ook perfect toepasbaar is voor andere gebouwen. De vele voordelen op tal van vlakken zijn alvast de aanzet voor heel wat mogelijkheden en projecten in de toekomst!

De eerste massief passiefhuizen zijn ondertussen gebouwd en dit concept slaat aan. Heel wat bouwers overwegen om een passiefhuis te bouwen met massieve keramische bouwmaterialen van Wienerberger en harde isolatieplaten in polyurethaan van Recticel Insulation. De combinatie van traditionele keramische bouwmaterialen met de economische en ecologische voordelen van een passiefhuis is hierbij doorslaggevend. Meer informatie over dit concept is te vinden via www.massiefpassief.be

Dit massief passiefhuis concept wordt ondertussen meer en meer toegepast, en dit ook voor niet-residentiële gebouwen. Het eerste massief passief hotel van Vlaanderen komt in Heusden-Zolder, en wordt volledig opgetrokken volgens dezelfde principes en Belgische bouwtradities. Dit hotel zal alvast zeer energiezuinig zijn en is een modelvoorbeeld voor een duurzaam gebouw.

Motivatie van de bouwheer

Ondernemer André Vandebosch kiest voor dit duurzaam hotel volgens het massief passiefhuis principe. "Ik heb lang sceptisch gestaan tegenover duurzaam bouwen. Toen ik uitgenodigd werd op een informatiesessie bij het Steunpunt Duurzaam Bouwen dacht ik dat ik daar allemaal mensen met lange baarden en geitenwollen sokken zou aantreffen die me kost wat kost zouden overtuigen energiezuinig te zijn. Maar niets bleek minder waar. Na een zeer duidelijke uitleg begreep ik dat goed isoleren zeer belangrijk is om geen energie te verspillen en zo ook geld te besparen", zegt hij. "Door de bouwkost en de energiekost zo laag mogelijk te houden, kunnen we de kamers ook goedkoper aanbieden, want hoge energiekosten worden natuurlijk doorgerekend aan de klanten."

"Het hotel zal iets duurder worden om te bouwen, maar door het uitsparen op mijn energiefactuur zal ik binnen enkele jaren die extrakost terugverdiend hebben."

Gebruikte materialen

Er wordt vertrokken van een klassieke geïsoleerde spouwmuuropbouw.
Het binnenspouwblad wordt uitgevoerd in keramische binnenmuurstenen van het Porotherm Lijm-systeem. Bakstenen zijn thermisch inert, waardoor de stenen overdag langzamer opwarmen en 's nachts hun warmte trager afgeven. Zo zorgen ze altijd voor een aangename binnentemperatuur zonder grote schommelingen. Bovendien kunnen de keramische wanden gemakkelijk luchtdicht gemaakt worden door de binnenzijde te bepleisteren. In de wanden wordt Eurowall spouwisolatie 82 mm verwerkt van Recticel Insulation, en dit in twee geschrankte lagen. Het buitenspouwblad wordt uitgevoerd in Grijs Gesinterd gevelstenen van Terca.

Het platte dak wordt geïsoleerd met Eurothane Silver 100 mm, eveneens in twee geschrankte lagen. Als vloerisolatie wordt Eurofloor 100 mm, ook in twee geschrankte lagen. Deze combinatie van duurzame isolatie garandeert een perfecte isolatieschil, waarbij koudebruggen uitgesloten zijn. Een vakkundige plaatsing van de isolatie staat hiervoor garant.

Geen wonder dat het massief passiefconcept een welkom geschenk is voor aannemers die ten volle vertrouwd zijn met de traditionele bouwtechniek.

Ook interessant