Duurzaam Bouwen

Noord-Holland biedt online inzicht in kansen bodemenergie

De provincie Noord-Holland heeft een online applicatie gelanceerd waarmee een overzicht te krijgen is van de kansen, kosten en terugverdientijden van een warmte-koudeopslaginstallatie (wko). De gebruiker kan op een kaart in het Geo Informatie Systeem (GIS) in één oogopslag voor elke plek in de provincie zien of de bodem geschikt is voor wko, of er bepaalde omgevingsbelangen zijn, of in het gebied archeologisch waardevolle obstakels liggen en waar de grondwaterbeschermingingsgebieden liggen.

Het systeem geeft verder een overzicht van de benodigde vergunningen. De applicatie is vrij toegankelijk voor iedereen. Bedrijven, gemeenten, burgers en woningcorporaties kunnen een quickscan doen van de bodemgeschiktheid in hun regio. Het systeem geeft aan wat de benodigde investering en de verwachte terugverdientijd is en berekent de verwachte energie- en CO2-besparing. Op deze manier is de financiële haalbaarheid in één keer duidelijk en kunnen partijen besluiten tot een haalbaarheidsonderzoek.

`Momenteel ontwikkelen we in opdracht van VROM een landelijke versie die augustus dit jaar klaar zal zijn`, zegt adviseur Marc Koenders bij IF Technology, die betrokken was bij de ontwikkeling van de applicatie. `Ook zijn we in gesprek om andere functies aan de kaarten toe te voegen.`

Gebaseerd op: Cobouw