Tuin

Nooit meer gras maaien !

Nooit meer grasmaaien. Het moet zo ongeveer de ultieme droom zijn voor iedere tuinbezitter, die niet gezegend is met groene vingers. Het Almelose bedrijf Koninklijke Ten Cate, dat met dochter Thiolon wereldwijd marktleider is in kunstgrassen, heeft een nieuw type grasspriet ontwikkeld.

Ten Cate is reeds verantwoordelijk voor het kunstgras in het stadion van eerstedivisieclub Heracles en ook de grasmat van de American footballclub Dallas Cowboys, maar nu richt het bedrijf zich met dit nieuw soort nepgras ook op het achtertuintje van de particulier. De prijs per vierkante meter is vergelijkbaar met één vierkante meter sierbestrating.

Volgens business development manager Freek Verhoeven is het allergrootste voordeel dat het gras onderhoudsvriendelijk is: "Je hoeft nooit meer te maaien, kantjes te knippen, onkruid en mos te verwijderen, te bemesten of te sproeien. Het enige wat je hooguit af en toe moet doen is - afhankelijk van de intensiteit van gebruik - de vezels opborstelen." Ten Cate is producent van technisch textiel en technische componenten en heeft al 35 jaar ervaring met de ontwikkeling van kunstgrasvezels. Sinds kort is het product Royal Grass gelanceerd, een spin-off die zich richt op toepassing van kunstgras buiten de sportwereld.

Volgens Verhoeven is het imitatiegras amper van echt te onderscheiden. " En het verkleurt beslist niet. Daar is het juist uitvoerig op getest."

Verhoeven heeft zelf 45 vierkante meter van het Royal Grass in zijn tuin liggen. "Om proefondervindelijk vast te stellen of het voldoet. Als je heel dichtbij komt, kun je het zien, maar van enige afstand is het amper van echt te onderscheiden. Mensen die bij me op visite kwamen, moest ik het vertellen. Zelf zagen ze het niet. We hebben dan ook gestreefd naar een zo natuurlijk mogelijke uitstraling.

Geur

Zo wordt het ingestrooid met bruin gecoat kwartszand. Niet alleen om het te verzwaren, maar ook om het zo echt mogelijk te laten lijken. Weet je, van enige afstand lijkt het net of het gaat om een zeer goed onderhouden gazon. En als het moet kunnen we zelfs de geur van pas gemaaid gras opwekken." De mogelijkheden zijn volgens woordvoerder Freek Verhoeven haast onuitputtelijk. Het gras kan worden gebruikt in openbare ruimten zoals speeltuinen, speelveldjes en dakterrassen. "Maar dus ook in de tuin van de particulier. En uit eigen ervaring weet ik dat het daarvoor zeer geschikt is. Mijn kinderen hebben erop gespeeld en ondanks de soms verschroeiende hitte tijdens de afgelopen recordzomer bleef het prima van kwaliteit. Deze grasmat kan absoluut tegen een stootje."

Verhoeven licht toe dat het kunstgras vooral is bedoeld als alternatief voor kleinschalige toepassingen op moeilijk te onderhouden locaties, waar niet of nauwelijks gras wil groeien. Het heeft een levensduur van minstens tien jaar en kan daarna probleemloos worden weggegooid. "Het wordt namelijk niet aangemerkt als chemisch afval."

Het gras wordt te koop aangeboden via hoveniers. "Het 'gazon' moet namelijk op een verantwoorde manier worden aangelegd. Vandaar dat dit voor rekening moet komen van hoveniers", legt Verhoeven uit.