Bedrijfsnieuws

Nijhuis gooit bouwproces compleet op zijn kop

Puttend uit een zelfgebouwde kennisbank is Nijhuis Bouw BV in staat woningbouwprojecten in het goedkope segment te ontwikkelen waarbij geen huis gelijk is. De integraal ontwerpende werkvoorbereider speelt een sleutelrol in het proces.

Futuristisch ogende computerprogramma’s waarmee huizenkopers hun toekomstige woning kunnen vormgeven en indelen. René van Riggelen van Nijhuis Bouw kent ze in alle soorten en maten. Architecten en projectontwikkelaars maken er graag goede sier mee om de buitenwereld te wijzen op hun consumentgerichte aanpak.
Maar achter dat moderne plaatje gaat vaak een traditionele organisatie van het bouwproces schuil, weet Van Riggelen. “Vooral de werkvoorbereider van de aannemer krijgt het voor de kiezen. Die heeft de frustrerende taak om de data-explosie die het oplevert tot een geheel te smeden en de soms tegenstrijdige wensen te verzoenen. Het resultaat van dat proces is dat er allerlei aanpassingen optreden en dat in de loop van het proces de keuzemogelijkheden flink worden ingeperkt. De toiletpot staat verder van de muur dan gedacht, de dakopbouw is anders en de meterkast is op het laatste moment verschoven.

Consumentgericht
“Nijhuis heeft consumentgericht bouwen daarom vanaf het begin van de andere kant aangepakt”, aldus Van Riggelen. Vijf jaar geleden werd hij zelf aangesteld in de functie van hoofd bouwprocesontwikkeling. Zijn taak was om het complete bouwproces zo in te richten dat er werkelijk een grote keuzevrijheid is voor huizenkopers. En dan ook nog voor de kopers met een kleine beurs.
Want de verkoopprijzen liggen nooit boven de 150.000 euro. Daarvoor is er onder zijn leiding een enorme databank opgebouwd waarin duizenden producten en bouwsystemen volgens een vast sjabloon zijn vastgelegd.
Al vroeg in het ontwerpproces kunnen daarmee de technische en economische gevolgen van bepaalde keuzes duidelijk worden gemaakt.
In een woning in de Haarlemse Vooruitgangstraat demonstreert Van Riggelen de werking van het systeem. De ontwikkelende aannemer-bouwer uit Rijssen legt daar de laatste hand aan een project met zeventig woningen, waarvan er niet twee gelijk zijn.

Heembeton-casco
Klikkend met de muis van zijn laptop roept hij het digitale ontwerp van de betreffende woning op. In het Heembeton-casco zijn VBI-leidingvloeren gelegd waarop weer binnenwanden zijn geplaatst. Als hij de badkamer verplaatst, wordt meteen duidelijk wat voor gevolgen dat heeft voor de leidingen. Want je kunt de goot van een leidingvloer nu eenmaal niet overal plaatsen door de rib van een ribcassettevloer heen. Kiest hij voor een ander casco, dan verandert de beukmaat en wijzigt het leidingplan mee.
Build for Life