Nieuwbouw

Nieuwe wolkenkrabber in Londen laat jaguar smelten

De nieuwe wolkenkrabber `Walkie Talkie` in Londen is nog niet klaar of hij zorgt al voor de nodige problemen. Door de bijzondere holle glazen gevel fungeert de toren als een vergrootglas die de zon reflecteert met een brandpunt een straat verder. Dit heeft al geleid tot rokende stoelen en tapijten in een restaurant en weggesmolten kunststof onderdelen van een Jaguar die daar paar uur stond geparkeerd.

Martin Lindsay, directeur van een tegelbedrijf, parkeerde vorige week zijn Jaguar XJ in de nabijheid van het gebouw. Toen hij een uur later terugkwam, rook hij een geur van verbrand plastic. Verschillende kunststofonderdelen bleken vervormd te zijn. "Hier moeten ze heus wel iets aan doen. Ik ben er kapot van. Waarom grijpen ze niet in? Stel je voor dat zo’n straal op je lichaam begint te branden", aldus de man op nieuwssite City A.M.

Ook ingenieur Eddie Canon stelde diverse beschadigingen vast aan zijn Vauxhall Vivaro: "Alle plastic onderdelen aan de linkerkant en alles wat op het dashboard lag, is gesmolten. Een flesje met een energiedrankje lijkt zelfs gebakken."

"Toen ik in mijn wagen zat, leek het als een vrij vreemde lichtbundel, alsof het extra verhelderd was. Ik vraag me af wat het effect is van dergelijk licht op wandelaars." Ook zij klagen voortdurend over het felle licht en dat het afschermen van de ogen noodzakelijk is.

De projectontwikkelaars zijn op de hoogte van de problemen en onderzoeken mogelijkheden om "de risico’s te verminderen". De aanleg van drie aanpalende parkeergelegenheden werd intussen opgeschort "als voorzorgsmaatregel". De kosten aan de Jaguar van Lindsay werden alvast door de projectontwikkelaars vergoed.

De wolkenkrabber zou in mei volgend jaar klaar moeten zijn.

Ook interessant