Vloerbekleding

Nieuwe vloer aanschaffen? De mogelijkheden met gietvloeren

Nieuwe vloer aanschaffen? De mogelijkheden met gietvloeren
Gietvloeren worden vaak aangebracht om een betonnen oppervlak te beschermen tegen dagelijkse slijtage en om de vloer te beschermen tegen gemorste vloeistoffen en chemicaliën. Een gietvloer kan worden aangebracht met een antislip afwerking voor veiligheidsvereisten. En als decoratieve afwerking om het uiterlijk van de vloer te verbeteren.

Tot een aantal jaar terug kon je de gietvloer alleen nog maar terugvinden in industriële omgevingen. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer particulieren die ervoor kiezen om een gietvloer in hun woning aan te brengen.

We horen veel positieve verhalen, maar zitten er dan ook nadelen aan een gietvloer? Het grootste nadeel is dat het aanbrengen oftewel gieten van de vloer een rommelige klus is. Het gieten moet bovendien in een keer goed gaan, anders kan je weer opnieuw beginnen en dan ben je verder van huis. De meeste mensen kiezen er daarom voor om deze klus uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf.

Op het eerste gezicht is de prijs van een gietvloer aardig hoog: enkele tientallen euro’s per vierkante meter. Met een tegelvloer, visgraat vloer of laminaat ben je waarschijnlijk goedkoper uit. Maar als je bedenkt dat de gietvloer een stuk langer meegaat is het op de lange termijn wel een verstandige keuze.

Soorten gietvloeren

Er zijn verschillende gietvloeren verkrijgbaar. De verschillende soorten gietvloeren bieden ieder weer andere mogelijkheden voor de toepassing en levensduur. Er zijn een aantal factoren te overwegen bij het selecteren van een gietvloer. Houd in eerste instantie rekening met de prijs: past het allemaal binnen budget? Denk er ook over na hoe lang je de woning gaat betrekken. Een gietvloer is echt een ondergrond voor de lange termijn. Het kost een beetje, maar dan kun je er ook jaren mee vooruit.

Gietvloer afwerken

De drie belangrijkste soorten gietvloeren zijn de PU gietvloer, epoxyvloeren en vloercoating. Hoewel alle gietvloeren hygiënischer en duurzamer zijn dan traditionele vloeroppervlakken, kunnen de verschillen tussen elk type aanzienlijke voor- of nadelen opleveren. Dit is afhankelijk van het gebruik. Gietvloeren kunnen naar verschillende eisen worden aangepast, zoals het toevoegen van extra opties voor een slipvaste afwerking. Decoratieve gietvloeren zijn verkrijgbaar in een grote diversiteit aan kleuren en afwerkingen. De toevoeging van gekleurde ingrediënten geven een andere uitstraling aan de vloer. Een patroonafwerking zoals een visgraat vloer is ook mogelijk.

Nieuwe vloer aanschaffen? De mogelijkheden met gietvloeren

Hoeveel kost een gietvloer?

Hoeveel kost een gietvloer? Wat zijn de kosten per vierkante meter? Dit zijn vragen die we vaak voorbij zien komen. Daarom stelden we een snelle gids samen om u een beter idee te geven. Het blijkt echter dat er geen definitief antwoord op deze vraag is te geven. Dit komt omdat er een groot aanbod aan gietvloeren is met verschillende eigenschappen, die ontworpen zijn voor specifieke toepassingen. Vraag daarom offertes op bij verschillende regionale bedrijven, die gespecialiseerd zijn in het aanbrengen van gietvloeren.