Architectuur

Nieuwe vleugel Han Campus Nijmegen officiëel geopend

Door de nieuwbouw voor de faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij met veel interessante opleidingen en aantrekkelijke ruimten groeien de studentenaantallen in een rap tempo, waardoor er steeds weer een verdere uitbreiding noodzakelijk is. De ‘Zuid-Oost vleugel’, een ontwerp van het Haagse architectenbureau LIAG, is ook zo’n uitbreiding. Thom de Graaf, burgemeester van Nijmegen opent woensdag 16 mei a.s. officieel de nieuwe vleugel van de HAN Campus Nijmegen aan de Kapittelweg.

Zoals vastgelegd in het Masterplan was het de bedoeling de Zuid-Oost vleugel te bouwen als spiegelbeeld van de Zuid-West vleugel; destraatgevel is dan ook identiek aan de Zuid-West vleugel, maar daarachter verrijst een “eigenwijs” vervolg.

Een langwerpig smal atrium over drie lagen hoog is het verbindend element van deze vleugel: alle ruimten komen hierop uit. Hierin bevinden zich ook de lift en de roltrappen. Tijdens de bouw is besloten nog twee extra lagen te bouwen op hetachterdeel, omdat toen al bleek dat er behoefte was aan meer ruimte.

Er zijn veel verschillende lesruimten gemaakt, zoals dramalokalen, muzieklokalen, gymlokalen, standaardlokalen, maar ook veel individueleleerplekken. Alles is gelegen aan één centraal angwerpig atrium met roltrappen dat in de toekomst één logische doorgang zal vormen naar de volgende fase.

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft twee vestigingen, de naam zegt het al. In Nijmegen is op een terrein aan de Kapittelweg tegenover het UMC St Radboud een totaal nieuwe campus gemaakt. LIAG heeft in de jaren 90 van de vorige eeuw hiervoor een masterplan gemaakt en sindsdien wordt daaraan gebouwd.

De HAN Campus Nijmegen huisvest zo’n 10.000 studenten en 800 medewerkers. Daarmee is de campus een van de grootste onderwijsgebouwen in Nijmegen.

Projectarchitect: Maarten Grasveld