Bedrijfsnieuws

Nieuwe topmannen bij Corus

Corus heeft vanaf 1 mei een nieuwe chief executive officer en per 1 juni ook een nieuwe voorzitter.

Het gaat respectievelijk om de vijftigjarige Philippe Varin afkomstig van het Franse Pechiney en Jim Leng die sinds juni 2001 in de board van Corus zit.

Varin volgt de Brit Tony Pedder op die het veld moest ruimen wegens de vele problemen bij het bedrijf. De Fransman heeft volgens Corus meer dan 25 jaar ervaring in de staalindustrie. Zijn jaarsalaris ligt op £690.000 (ongeveer 1 miljoen euro). Daarbij zit nog een pensioenuitkering van zo'n 30%. In het eerste jaar wacht hem bovendien een gegarandeerde bonus van 20% van zijn salaris.

"Hoewel ik de uitdaging niet onderschat, heb ik er het volste vertrouwen in dat met de juiste leiderschap en toewijding Corus een eenheid, internationaal concurrerend en winstgevend kan worden", aldus Varin.

Leng is momenteel vice-voorzitter van het concern. Hij neemt de baan over van Sir Brian Moffat die de laatste tijd zwaar onder druk stond van de vakbonden. Als voorzitter van Corus werd hij verantwoordelijk gehouden voor het mismanagement en de grote verliezen.

Corus is lang in onderhandeling geweest met het Franse Pechiney over de overname van de aluminiumactiviteiten van de Nederlandse poot, het voormalige Hoogovens. De raad van commissarissen van Hoogovens wilde niet dat Corus de opbrengst van de verkoop van 750 miljoen euro zou steken in sanering van de slecht draaiende Britse fabrieken. De commissarissen kregen uiteindelijk gelijk van de rechter in Amsterdam: de verkoop ging niet door en een dag later trok Pedder zijn conclusies.
Build for Life