Interieur

Nieuwe feestzaal voor tweesterrenrestaurant Slagmolen

Bert Meewis en Karlijn Libbrechts vatten in 2013 het plan op om de oude opslagschuur aan hun tweesterrenrestaurant Slagmolen in Opglabbeek te verbouwen tot feestzaal. Voor de inrichting ervan werd een beroep gedaan op de 25 jaar lange ervaring in interieurarchitectuur van Pascal Segers van PAS Interieur uit Dilsen-Stokkem. Die maakte er een high-end en bijna volledig Limburgs state-of-the-artconcept van. Zo werden voor de verlichting van de nieuwe feestzaal diverse types lichtarmaturen van Kreon ingezet, een in Opglabbeek gevestigd bedrijf dat sinds 1982 is uitgegroeid tot dé internationale referentie in designarmaturen voor verlichting en audio en in metalen plafondsystemen. Het fantastisch geslaagd resultaat van deze samenwerking is sinds begin maart te bewonderen tijdens één van de betere trouwpartijen, exquise recepties of bedrijfspresentaties die nu in de Banketzaal van de Slagmolen plaatsvinden.

High-endfeestzaal

Het gaat goed met sterrenrestaurant de Slagmolen, dat in 2015 precies 20 jaar bestaat: twee Michelinsterren, 15 mensen in dienst en een investering van omtrent een miljoen euro in de verdere uitbreiding én in de toekomst van het restaurant. De oude opslagschuur naast de parking werd omgebouwd tot een feestlocatie voor recepties, huwelijken en vergaderingen. “We kregen inderdaad veel vragen voor feesten”, vertelt chef Bert Meewis, “maar konden dit niet aanbieden. Het restaurant is te klein daarvoor. Dankzij de verbouwing van schuur tot feestzaal met eigen inkom, toiletten, bar en keuken hebben we vijf extra mensen in dienst genomen en kunnen we nu plaats bieden aan ruim 90 personen. En dat in een schitterend architecturaal kader, een verdienste die op het palmares te schrijven is van PAS Interieur.”

Nieuwe feestzaal voor tweesterrenrestaurant Slagmolen

PAS Interieur en lichtpartner Kreon

Pascal Segers van PAS interieur: “ We hadden al in 2013 een interieurplan uitgewerkt dat volledig goedgekeurd was, maar wegens problemen met vergunningen – de schuur lag in een natuurgebied en de klant moest een afzonderlijke vergunning voor de uitbating van een feestzaal aanvragen – werd een architect ingeschakeld die totaal andere constructies voorzag: er kwam een lift bij, de ramen werden anders ingepland… We hebben ons eerste plan dus helemaal moeten herbekijken. Ook wat het verlichtingsaspect betreft. Hiervoor werk ik al sinds jaar en dag samen met Kreon. Niet alleen omdat ze van Limburg zijn, maar vooral omdat ze enorm goede producten hebben, de uitvoering steeds tiptop is en ze onze architectuur- en interieurbeleving erg goed aanvoelen. Voor de opmaak van het voorstel voor de banketzaal van de Slagmolen heb ik samengezeten met Carol Pareit, lighting consultant van Kreon. We hebben het idee, het materiaalgebruik en de gewenste beleving van de ruimte besproken en dit alles samen in een goed lichtplan vertaald. Na de periode waarin het project uitgesteld was wegens de problemen met de bouwvergunningen, hebben Carol en ik het voorstel opnieuw ter hand genomen en ons lichtplan geoptimaliseerd aan de hand van de doorgevoerde wijzigingen. We zijn dit samen opnieuw gaan bespreken met chef Bert, die heel erg gecharmeerd was door het voorstel en onmiddellijk zijn goedkeuring tot uitvoering gegeven heeft.

Bij PAS Interieur dragen we een totaalaanpak – plan en uitvoering – hoog in het vaandel. Na de opmaak van het lichtplan heb ik nauw samengewerkt met de installateur van de Kreonarmaturen. Die moeten immers perfect geplaatst worden, anders gaat de sterkte van het product verloren. Carol en ik zijn dan ook vaak op de werf geweest met demo’s, info, detailtekeningen enzovoort.”

Nieuwe feestzaal voor tweesterrenrestaurant Slagmolen

Weldoordacht lichtplan

“Bij de opmaak van de lichtstudie zijn Pascal en ik uitgegaan van de gedachte dat de verlichting wat specialer mocht ogen dan in een particuliere woning. De Slagmolen is een sterrenrestaurant, en ook in de banketzaal moest het eten een totaalgebeuren worden waar niet enkel de smaak goed moet zitten, maar waar ook het interieur een meerwaarde moet bieden”, gaat Carol Pareit van Kreon verder.

“Voor de verlichting in de feestzaal van de Slagmolen hebben we een combinatie gemaakt tussen inbouw- en opbouwverlichtingsarmaturen uit het Kreongamma omdat dit visueel een sterker resultaat oplevert dan enkel inbouwarmaturen. Bij het kiezen van de meest geschikte armaturen hebben we niet enkel rekening gehouden met de esthetische kant van het verhaal, maar ook met het technische aspect. In de inkomzaal en de barzone bijvoorbeeld is een akoestisch plafond verwerkt en daarin kan je niet eender welk type armatuur verwerken.

Daarnaast hebben we met verschillende lichtkringen gewerkt. Voor een avondfeest met dansgelegenheid moet je met de verlichting immers een totaal andere sfeer kunnen creëren dan voor bijvoorbeeld een zakelijke meeting. En als er een feest is, moeten alle lampen kunnen branden als de gasten ontvangen worden, maar naarmate de avond vordert is het belangrijk dat bepaalde kringen gedimd kunnen worden. Naargelang het type evenement kan dat heel eenvoudig met een iPad.”

Nieuwe feestzaal voor tweesterrenrestaurant Slagmolen

Ook interessant