Nieuwe NAV-pocket 'Een schadegeval! Wat nu'

  BE   23 juli 2014 Bron: NAV
Nieuwe NAV-pocket `Een schadegeval! Wat nu`
In de bouwsector gaan schadegevallen steeds vaker gepaard met een claim tot schadevergoeding. De architect komt daarbij vaak in het vizier. Een verontrustende ontwikkeling, vindt NAV, de Vlaamse architectenorganisatie. De nieuwe pocket ‘Een schadegeval! Wat nu?’ zorgt alvast voor meer helderheid.

Het pad van de architect ligt er niet altijd even effen bij. Tal van factoren dragen daartoe bij. Zo evolueren bouwtechnieken razendsnel en zijn zij niet altijd even goed gedocumenteerd. Ook de communicatie op de werf is niet altijd vanzelfsprekend. Verder laat de kennis van de uitvoerders soms te wensen over. Mogelijks met gevolgen voor de architect.

Iedereen tracht harder zijn gelijk te halen. Bouwheren zijn mondiger en schakelen gemakkelijker een advocaat in. Verzekeraars komen tussen voor zover dit conform hun algemene en bijzondere voorwaarden is.

Wat te doen als architect?

Met deze pocket maakt NAV architecten wegwijs in het doolhof van het schadegeval. Wanneer is de ontwerper aansprakelijk voor schade? Moet hij altijd schadevergoeding betalen? Hoeveel bedraagt die dan? Hoe worden betwistingen opgelost? Kan de architect mogelijke schadeclaims beperken in het contract?

De pocket werd geschreven door Staf Bellens en Colette Demil. Ze kregen daarbij redactionele ondersteuning van Michel Van Droogenbroek (CEA Belgium), Arsčne Colpaert (raadsheer hof van beroep Gent), Christophe Lenders en Joris Wouters (beide advocaat bij GSJ-advocaten).

NAV-leden kunnen ‘Een schadegeval! Wat nu?’ gratis bestellen of downloaden via de webshop op www.nav.be. De pocket is voor niet-leden verkrijgbaar voor € 25.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo