Architectuur

Het ABC van de architectenvennootschap

Het ABC van de architectenvennootschap
Architecten kennen een zware beroepsaansprakelijkheid en risico op het privévermogen. Voor velen leidde dit in het verleden reeds tot dramatische gevolgen. Sinds 2006 kunnen architecten echter een vennootschap oprichten waar deze aansprakelijkheid in beschermd is. Wel moet die ‘architectenvennootschap’ hiertoe aan heel wat voorwaarden voldoen. Daarom publiceerde de Vlaamse architectenorganisatie (NAV) in 2008 een publicatie om alle aspecten duidelijk te belichten. Vier jaar later wordt deze pocket nu geactualiseerd en heruitgegeven.

Architecten kunnen al geruime tijd opteren voor een vennootschap om hun beroep uit te oefenen. Maar zelfs als de architect kiest voor een vennootschap met volkomen rechtspersoonlijkheid, blijft hij toch aansprakelijk voor de eventuele beroepsfouten.

De Wet van 15 februari 2006 – de zogenaamde wet Laruelle – heeft hierin verandering gebracht. Vanaf dan kregen architecten immers de mogelijkheid een vennootschap op te richten waar de aansprakelijkheid in vervat zit. Zo is de architect niet meer als natuurlijke persoon aansprakelijk. Deze architectenvennootschap moet echter voldoen aan een aantal eisen en voorwaarden, qua bestuur, verzekering, maatschappelijk doel, etc.

NAV publiceerde daarom in 2008 een nuttige brochure die alle aspecten van de architectenvennootschap belicht: Wat is een vennootschap, typische kenmerken van een architectenvennootschap, mogelijke drempels in het samenwerken, ingroeien in een bestaande vennootschap, stappenplan om tot een architectenvennootschap te komen, veel gestelde vragen over het onderwerp, etc.
NAV brengt nu een geüpdatete versie uit van deze publicatie, volgens de recentste wetgeving en actualiteit. Dit in samenwerking met de Orde van Architecten en SBB Accountants en Adviseurs.

De publicatie is te verkrijgen in de NAV webshop (op www.nav.be). NAV leden betalen hiervoor €5, niet-leden kunnen de publicatie verkrijgen aan €25.