Architectuur

Instap, overname en continuïteit in een architectenbureau

Instap, overname en continuïteit in een architectenbureau
Architecten staan steeds vaker stil bij de continuïteit van het architectenbureau. Waar dit vroeger dikwijls een éénmanszaak was die stopt samen met de zaakvoerder, wordt nu vaak samengewerkt om o.a. de opvolging van het kantoor te stimuleren. Hier komt echter heel wat bij kijken. De architectenorganisatie NAV geeft nu een publicatie uit waar de voornaamste aspecten in besproken worden.

Het samenwerken tussen architecten zit in de lift. Dit o.a. om de werkdruk te kunnen verdelen, kosten te delen en om de toenemende vraag naar specialisatie te kunnen bolwerken. Vaak gebeurt dit echter ook met het oog op continuïteit.

NAV organiseerde de voorbije twee jaar een project rond continuïteit bij architectenbureaus. Met het project ‘inGroeien in een Ontwerpomgeving’ wenst de sectororganisatie de architecten bewust te maken van de mogelijkheden van opvolging en overname bij een architectenkantoor. Steeds vaker groeien medewerkers door tot vennoot. Soms wordt het architectenkantoor volledig overgelaten.

Maar bij een instap, overname of samenwerking komt heel wat kijken. Hoe berekent u de waarde van een architectenbureau? Met welke juridische en fiscale aspecten moet u rekening houden? Hoe financiert u een instap of overname? Hoe zit het met de beroepsaansprakelijkheid na stopzetting of overname? Over welke capaciteiten moet u beschikken om (mede)zaakvoerder te worden? Etc.

NAV publiceerde daarom een pocket die deze thema’s concreet toelicht en aanvult met praktijkvoorbeelden en getuigenissen. Deze publicatie baseert zich op de infoavonden en getuigenissen die gebeurden in het kader van het NAV continuïteitsproject. Dit project gebeurde met de steun van het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse Overheid en Vlaanderen in Actie.

De publicatie is te verkrijgen in de NAV webshop. NAV leden betalen hiervoor €5, niet-leden kunnen de publicatie verkrijgen aan €25.